Ivana i Goran dele istu strast, putuju po svetu na neverovatan način, a evo kako je sve počelo (FOTO)

Foto: Jeftino putuj
681

Živeli su u komšiluku, a nisu se poznavali, sve do jedne rođendanske sedeljkeOd februara 2011. godine, kada su se i upoznali, putovanja su ih ispunila i spojila. Već u aprilu iste godine otišli su u Rovinj i od tada svaki slobodan trenutak provode na nekoj novoj destinaciji. Zajedno su obišli 30 zemalja, u nekima su bili više puta, a neke avanture, poput onih u Italiji i Španiji planiraju da ponove još koji put.

Polazna tačka za bračni par Babić, Ivanu (32) i Gorana (33) uvek je Novi Sad, grad u kojem žive i rade. U inostranstvo uglavnom lete sa budimpeštanskog i temišvarskog aerodroma, ponekad i sa „Nikole Tesle”, a neretko uživaju i u putovanju kolima, pišu Priče sa dušom.

Foto: Jeftino putuj

Retko kad planiraju putovanja mnogo unapred. Čekaju povoljne karte, a kad ih pronađu i kupe, lako se organizuju. U neke gradove, poput Gdanjska i Bergama otišli su samo zbog toga jer su našli jeftine avio-karte.

Putuju kad god imaju vremena: slobodnim danima, vikendima, praznicima ili tokom godišnjih odmora. Ove godine uzeli su neplaćeno odsustvo i na putešestviju ostali čak tri meseca, promenili 35 smeštaja i obišli sedam država. Sve su isplanirali svega 20 dana pred put!

Na svakih nekoliko dana menjali su gradove, putovali autobusima sa lokalnim stanovništvom, nebrojeno puta bili u situacijama da se teško sporazumeju, ali sve to je bilo, kažu za Priče sa dušom, kako treba, jer to i jeste zapravo čar putovanja.

Foto: Jeftino putuj

Goran je došao na ideju da napravimo sajt na kojem ćemo objavljivati informacije o jeftinim letovima i aranžmanima, a posle smo je zajedno razvijali i ostvarili uz pomoć našeg drugara, programera Milorada. Ja uglavnom tražim letove i objavljujem korisne informacije, a Goran piše putopise. Zajedno snimamo i fotografišemo, u zavisnosti od toga kod koga je aparat u datom trenutku i ko je video bolji kadar”, priča Ivana na početku razgovora.

Sve do prošlog leta mislili su da je najniža cena povratne karte koju će ikada platiti 10 evra (Temišvar – Milano – Temišvar), a onda su naišli na promociju novоg avio-prevoznika „Level” i povratnu avio kartu od Beča do Valensije platili samo dva centa (0,02 evra)!Da bi došli do ovakvih cena, potrebno je provesti dosta vremena na internetu, istraživati i pratiti određene sajtove i ponude.

Foto: Jeftino putuj

Od drugih brojki za Priče sa dušom izdavajaju da su devet dana u Maroku i Italiji sa sve avionom, smeštajem i transferima iskombinovali za 300 evra po osobi. Na Tenerife i u Madrid skoro po istoj ceni otišli su na devet dana, sa sve rentakarom, a 11 dana na Šri Lanki koštala su ih 550 evra po osobi (avio-karta, smeštaji, viza, transferi, individualni troškovi).

Reakcije naših čitalaca su pozitivne, mada ima i onih koji nas ponekad kritikuju što ne objavimo let iz Beograda nego iz Budimpešte, iako je u tom trenutku Beograd višestruko skuplji. Mi uvek tražimo najpovoljniju mogućnost. Postavljaju nam i pitanja u vezi sa letovima i aranžmanima misleći da smo turistička agencija”, kaže Goran.

Babići uglavnom putuju samo sa ručnim prtljagom. Reč o malim, kabinskim koferima ili bekpek rancima i rancima sa foto-opremom i laptopovima.

Foto: Jeftino putuj

“Uklapamo se u dozvoljenu kilažu od 10 kilograma, kako bi nam avio-karte bile povoljnije i kako nas višak prtljaga ne bi kočio i usporavao. Čak smo i na ovo putovanje od tri meseca uspeli da se upakujemo u rančeve, a stvari smo prali u samouslužnim perionicama veša. Naučili smo brzo i lako da se spakujemo, tako da nam za to ne treba više od pola sata. Svima savetujemo da na put ne nose nepotrebne stvari i da potraže „packing cubes“ (vrećice za putovanja)jer će im to značajno olakšati pakovanje i sortiranje stvari”, objašnjava Goran.

Na svakom odredištu prvo rezervišu smeštaj na dve ili tri noći, pa produže, ako im se svidi. Ako požele da idu u drugi deo grada ili da promene grad, onda samo nastave dalje i bez obaveza „puste put da ih vodi”.

Foto: Jeftino putuj

“Volimo da šetamo, da upoznajemo život lokalaca i kulturu, ali i da upoznamo istoriju posećujući muzeje i razne lokalitete. Uvek gledamo da probamo domaće specijalitete i hranu, i to u lokalnim restoranima, a naročito da degustiramo ono čega nema kod nasKad tražimo smeštaj gledamo ocene i komentare gostiju i odnos cene i kvaliteta. Ako ostajemo duže od nekoliko dana, tada smo u dvokrevetnoj sobi, a na kraće, možemo i u spavaonici hostela. Znali smo da prespavamo i na aerodromu, u kolima, u autobusima i u vozovima. Pomeramo sebi granice, odričemo se komfora, jer nam je tako zanimljivijei uvek dobijemo više prostora za neku novu avanturu”,  objašnjavaju svetski putnici iz Novog Sada.

“Nemamo pravila kojih se pridržavamo. Kad stignemo, nekad sednemo da popijemo kafu, nekad odmah tražimo dobru hranu, nekad se smestimo, a nekad tragamo za internetom da bismo rezervisali smeštaj. Dešavalo se i da ga tražimo od vrata do vrata. Najzanimljiviji je bio dolazak u grad Nja Čang (Nha Trang) u Vijetnamu. Došli smo u četiri ujutru i iz busa videli da je mnogo ljudi na plaži. Mislili smo da mladi posle izlaska sunca idu da se kupaju, a onda smo shvatili da lokalci dođu tamo pre posla i škole da se kupaju, vežbaju i udišu najčistiji vazduh u danu. Rekli su nam da je to uvek u pet ujutru, taman kada se sunce rađa. Sve je bilo neverovatno, planirali smo da ostanemo tri dana, a zadržali smo se deset. Svakog jutra smo pre svitanja bili na plaži, a za ovaj grad nas je vezala neverovatna energija, ali i teško od njega odvojila”, pričaju oni.

Foto: Jeftino putuj

Pitam ih i kako sve usklađuju sa svojim poslovima, s obzirom na to da su oboje zaposleni u Novom Sadu?

“Ivana radi u jednoj velikoj softverskoj firmi, a ja sam grafički dizajner i imam svoju agencijutako da mi nije teško da se prilagodim. Zbog toga ponekad mogu ponešto za posao i da uradim sa putovanja. Nedavno smo pokrenuli mali porodičan posao tako da nam je to došlo kao neko novo putovanje i avantura”, kaže Goran za Priče sa dušom.

Njihovi prijatelji reaguju pozitivno, a mnogi bi želeli da probaju isto. Dodaju da ima i onih koji ih ne razumeju i koji kažu „da nikad ne bi mogli tako kao oni”Ivanina i Goranova želja je da vide što više od ove naše prelepe planete, da prate ono šta žele i da uvek znaju šta su im prioriteti.

Njihov sajt pronađite ovde, a jutjub kanal na sledećem linku.

Jedan od najčitanijih Ivaninih i Goranovih tekstova je OVDE.

Izvor Priče sa dušom/Nenad Blagojević

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More