Parlamentarni izbori na Kosovu: Ubedljiva pobeda Srpske liste u opštinama sa srpskom većinom, a zabeležene i nepravilnosti (VIDEO)

Očekuje se da će se preliminarni rezultati izbora biti poznati pre ponoći. U njih nisu uključeni glasovi iz dijaspore, glasovi poštom i glasovi osoba sa posebnim potrebama.

foto Printscreen Youtube
64

Na Kosovu se održani parlamentarni izbori. Prema preliminarnim rezultatima, najviše glasova osvojile su stranke koje su dosad bile u opoziciji – Demokratski savez Kosova i Samoopredeljenje. Srpska lista ubedljivo je pobedila u opštinama sa srpskom većinom. Nepravilnosti su zabeležene na više desetina mesta.

Tužilaštvo odredilo pritvor za dve osobe iz biračkog odbora u OŠ “Sveti Sava” u severnom delu Kosovske Mitrovice jer su omogućili jednoj ženi da glasa sa izvodom iz matične knjige rođenih, piše N1.

Presdednik Aleksandar Vučić saopštio je večeras da je Srpska lista na parlamentarnim izborima ostvarila najubedljiviju pobedu u svojoj istoriji sa 98,07 odsto glasova i osvojila svih 10 mandata u parlamentu u Prištini.
Vučić je na vanrednoj pres konferenciji rekao da je to poruka Srba sa Kosova i Metohije da su čvrsti, jaki i da će umeti da brane svoje interese na KiM.

 

On je zahvalio Srbima na KiM što su pokazali ogromnu zrelost, i uprkos pritiscima pokazali da mogu da budu jedinstveni.

“Ovo je 10:0, osim ako iz svemira ne dođu neki glasovi”, rekao je Vučić na vanrednoj pres konferenciji.

On je preneo da je na 100 odsto obrađenog materijala u Severnoj Mitrovici Srpska lista osvojila 7.118 glasova, SLS 34, lista Rade Trajković i Nenada Rašića 51, a lista koju je predvodio Aleksandar Jablanović 55.
Srpska lista je osvojila 98,07 odsto srpskih glasova”, rekao je Vučić i istakao da su i za njega samog to nepčekivani izborni rezultati.

Centralna izborna komisija objavila je da je na osnovu 35 odsto prebrojanih listića najviše glasova dobio Demokratski savez Kosova – 64.521 glas.

Na sajtu CIK-a na drugom mestu je Samoopredeljenje 59.492 glasova, dok je treća Demokratska partija Kosova sa 57.717 glasova.

Koalicija Alijansa za budućnost Kosova i Socijaldemokratska partija Kosova imaju 33.225 glasova.

Srpska lista je dobila 13.994 glasova, dok su ostale stranke zajedno dobile 25.242 glasa.

Očekuje se da će se preliminarni rezultati izbora biti poznati pre ponoći.

U njih nisu uključeni glasovi iz dijaspore, glasovi poštom i glasovi osoba sa posebnim potrebama.

Prema podacima CIK-a, na osnovu obrađenog 71,73 odsto biračkog materijala na izbore je izašlo 43,82 odsto građana sa pravom glasa.

Na osnovu obrađenih svih biračkih mesta u sredinama sa srpskom većinom, u opštinama Čokot glasalo je 51,91 odsto birača upisanih u birački spisak, Partešu 45,96 odsto, Ranilugu 51,20 odsto, Zvečanu 51,63 odsto, severnoj Kosovskoj Mitrovici 42,99 i Novom Brdu 51,86 odsto.

Na osnovu obrađenog skoro 72 odsto biračkog materijala, u Gračanici je izlaznost bila 48,12, Štrpcu 54,19, a u Leposaviću 46,57 odsto.

Izvor N1
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More