Senka nad jubilejom SPC: Matija Bećković i Milo Lompar odbili da drže govor na proslavi

Foto/Printscreen/You Tube
813

Milo Lompar, srpski istoričar književnosti, filozof, profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu i predsednik Zadužbine Miloša Crnjanskog i akademik i književnik Matija Bećković odbili su da održe govor u utorak na centralnoj proslavi SPC u Sava centru, zato što je Sveti arhijerejski sinod odlučio da najvišim priznanjem SPC – Ordenom Svetog Save Prvog reda nagradi Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, piše Direktno.rs.

Organizatori nisu imali odgovor na pitanje zašto poznati pesnik  nije došao, a za “Novosti” Bećković je rekao :

-Dobro sam i nisam ni rekao da ću doći u Žiču. Često se u programu nađu pogrešne informacije.

Matija Bećković/Foto/Printscreen/You Tube

Iako je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, inače predsednik Organizacionog odbora proslave, najavio da će na centralnoj proslavi, u utorak, u Sava centru jedan od glavnih govornika biti i prof. dr Milo Lompar, kako Direktno.rs saznaje, to se neće dogoditi.

Milo Lompar/Foto/Printscreen/You Tube

List “Danas” prenosi da  je Bećković ostao u Beogradu, ali da nije želeo za njih da komentariše svoju odluku. Isti slučaj je, kako navode i sa istoričarem književnosti, profesorom Filološkog fakulteta u Beogradu i predsednikom Zadužbine Miloša Crnjanskog Milom Lomparom, koji je prema pisanju “Danasa” iz istih razloga odustao od besede na Akademiji u Centru „Sava“. Lompar, kako navode,  ne daje izjave za Danas.

“Veliki broj vladika se ne slaže sa odlukom Sinoda o dodeli ordena Vučiću ali će je ispoštovati” (VIDEO)

Razlog je taj što je Sveti arhijerejski sinod doneo odluku da najvišim priznanjem SPC – Ordenom Svetog Save Prvog reda nagradi Aleksandra Vučića, predsedniku Srbije.

Takođe, Orden Svetog Save Drugog reda trebalo bi da dobije predsednikov generalni sekretar, Nikola Selaković.

Okupljanje srpskih vladika u Žiči počelo je u subotu. U Žiču, došao je i vladika bivši zahumsko-hercegovački Atanasije (Jevtić), iako se spekulisalo da nije pozvan na centralnu proslavu.

Patrijarh danas nije na proslavi u Pećkoj patrijaršiji

Odluka Sinoda da najviše odlikovanje SPC dodeli Vučiću i njegovom generalnom sekretaru Nikoli Selakoviću, prema nezvaničnim Danasovim saznanjima, opteretila je slavljeničko raspoloženje u „majci svih srpskih crkva“. Atmosfera je, kako se priča, prilično napeta.

Kako “Danas” nezvanično saznaje u visokim crkvenim izvorima, jedan od članova Sinoda i portparol SPC episkop bački Irinej (Bulović) i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije (Perić), predsednik Izvršnog odbora za centralnu proslavu jubileja, u subotu su sebi obezbedili poseban smeštaj, mimo organizacije Žičke eparhije i nisu bili na večeri sa patrijarhom i ostalim arhijerejima.

Društvo im je, kako se spekuliše, navodno pravio episkop vranjski Pahomije (Gačić). Vladika Irinej juče nije prisustvovao ni akademiji posle liturgije, a u vrhu SPC se spekuliše da on i vladike njemu bliske najverovatnije neće ići ni na KiM, gde bi od „sinodala“ trebalo da se pojavi samo mitropolit dabro-bosanski Hrizostom (Jević).

Inače, Milo Lompar, srpski istoričar književnosti, filozof, profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu i predsednik Zadužbine Miloša Crnjanskog, oštar je kritičar aktuelne vlasti u Srbiji.

– Ne kritikujem ovu vlast zato što od nje nešto očekujem ili zato što očekujem nešto od njenih naslednika nego zato što se ne slažem sa njihovom politikom. Aktuelni protesti su demokratski i opravdani. Vlast se s pravom osporava sa civilizacijskog stanovišta, jer je ona unazadila mnoge vidove društva: medijski, kulturni, bezbednosni, zakonski – rekao je Lompar u jednom intervjuu februara 2019. godine.

Izvor Direktno.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More