Socijalno preduzetništvo u Beču (FOTO)

Foto/© Mark Glassner
136

Socijalno preduzetništvo u Austriji i Beču je u stalnom porastu. Cilj socijalnih preduzeća je rešavanje socijalnih problema ekonomskim pristupom. U nastavku predstavljamo najpoznatija socijalna preduzeća u Beču.
Jela od testa kao kod bake već nekoliko godina mogu se pronaći u kafeu „Folpenzion“ („Vollpension“) u četvrtom bečkom okrugu. U lokalu sa vintidž- nameštajem od 2015. godine bake spremaju torte i kolače i serviraju ih sa svojim životnim pričama. Ovaj lokal kao socijalno preduzeće podržava razmenu mladih i starih a sećanja iz detinjstva su dobrodošla. Krajem oktobra 2019. otvara se još jedan „Kafe generacija“ u prvom bečkom okrugu. „Habibi & Hawara“ je restoran u centru Beča u kojem od 2016. godine zajedno sa Austrijancima rade izbeglice ili migranti. Ovaj koncept se širi i sredinom novembra se otvara još jedna filijala u drugom bečkom okrugu.
Restoran „Indigo“ je pionir u okviru bečke gastronomije sa socijalno- preduzetničkom pozadinom. Od 1992. godine osim dobre kuhinje sa regionalnim proizvodima ovaj restoran nudi perspektivu osobama koje su dugo vremena bez posla.

Foto/© Andreas Zeitler

Takođe 2013. godine otvoren lokal „Mittendrin“ koji objedinjuje kafeteriju, bar i restoran sastavni je deo jednog inovativnog bečkog socijalnog projekta. U tom objektu u 9. bečkom okrugu žive, uče i rade studenti zajedno sa nekadašnjim beskućnicima.
Pokretači „Bečkog divana“ („Wiener Deewan“) još od 2005. godine veruju u sopstvenu odgovornost i korektnost njihovih gostiju. „Pay as you wish“ glasi moto restorana sa izvrsnom pakistanskom kuhinjom. Svako plaća koliko želi i koliko misli da je jelo vredno. A da ovakav sistem funkcioniše potvrđuju tri otvorene filijale. „Caritas“ je katolička humanitarna organizacija koja pod nazivom „Magdas“ vodi nekoliko socijalnih preduzeća. Najpoznatije preduzeće u Beču je „Magdas Hotel“ koji je 2015. godine otvoren u blizini „Pratera“ u drugom okrugu u bivšem staračkom domu. Tu su zaposlene pre svega izbeglice.
Ručno rađeni dizajnerski proizvodi „Goodgoods“ potiču iz radionica u kojima rade ljudi sa mentalnim i fizičkim nedostacima.
„Shades Tours“ su obilasci Beča ali ne u klasičnom smislu, već ture sa gorućim društvenim temama (siromaštvo, izbeglištvo, zavisnost) koje vode osobe iz tih društvenih grupa. Time se želi stvoriti svest o ljudima koji se nalaze u teškim životnim situacijama, otkloniti predrasude i informisati o izazovima i kompleksnosti ovih tema.

Foto/© Patrick Sabitzer
Izvor Nasiusvetu.com
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More