Patrijarh danas nije na proslavi u Pećkoj patrijaršiji

Foto/Printscreen/You Tube
322

Patrijarh srpski Irinej Gavrilović nije danas bio prisutan u Pećkoj patrijaršiji na svečanostima povodom obeležavanja 800. godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, koje se odvijaju u okviru drugog dana proslave ovog velikog jubileja, Iako je drevna prestonica SPC u direktnoj patrijarhovoj nadležnosti, domaćini su u Pećkoj patrijaršiji bili mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop raško-prizrenski Teodosije.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom, jedan od četvorice članova Sinoda, takođe nije tamo, kao i ni približno polovina od ukupnog broja srpskih vladika koji su juče viđeni na slavlju u Žiči.

Posle jučerašnje liturgije u Žiči, patrijarh je u sali gde je bila postavljena svečana trpeza, svim aktivnim episkopima i njihovim vikarima- pomoćnicima, kao i dvojici od šestorice umirovljenih vladika uručio svoj unapred pripremljen lični poklon, panagije (zlatni lanac sa medaljonom na kojem je najčešće lik Bogorodice sa Isusom).

Zanimljivo je, kako se moglo videti, da je panagiju lično primio i penzionisani vladika Atanasije Jevtić, mada su dan ranije nekim medijima iz crkvenih krugova javili da on nije pozvan na proslavu. Panagija je takođe uručena i bivšem niškom episkopu Jovanu Puriću.

Međutim, sa spiska darivanih nisu prozivana imena ostalih vladika penzionera: kanadskog Georgija, srednjoevropskog Konstantina, zvorničko-tuzlanskog Vasilija, slavonskog Save i mileševskog Filareta. Da primi patrijarhov dar nije bio prozvan ni aktivni episkop zapadnoevropski Luka, dok se na poziv nisu odazvali vladika sremski Vasilije, banatski Nikanor i budimski Lukijan, te se moglo čuti da su njih trojica otišli.

Interesantno je bilo posmatrati ozarena lica vladika koji su prilazila patrijarhu, ali i promenu raspoloženja kod pojedinih nakon što bi dobili panagiju, a patrijarh im pritom održao i slovo, poput vladike zapadnoameričkog Maksima Vasiljevića, istočnoameričkog Irineja Dobrijevića, novogračaničkog Longina Krčo i braničevskog Ignatija Midića.

R. LONČAR

Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com

Izvor Nasiusvetu.com
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More