“Moj prijatelj je dao najprikladniji odgovor”

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC
176

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da se Turska po pitanju statusa Kosova vodi u skladu sa svojim interesima, koji su različiti od srpskih, ali da je veliki pomak to što je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio da će prihvatiti svako rešenje do kojeg dođu Beograd i Priština.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan boravi u poseti Srbiji na poziv predsednika Aleksandra Vučića.

Turska je priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ali je Erdogan uoči posete rekao da pozdravlja pregovore Beograda i Prištine i da će svako rešenje koje se u pregovorima postigne, biti prihvatljivo za Ankaru.

Odgovarajući na pitanje novinara upućeno turskom predsedniku – da li sada bolje nego ranije razume da nisu dobra rešenja u kojima neko dobija sve a neko ništa – Vučić je rekao da se Turska ponašala u skladu sa svojim interesima, a da Srbija neće dobiti ništa dobro, niti će biti pametnija ako deli packe i drži pridike Turskoj.

“Naši interesi po tom pitanju su i dalje različiti, ali mu hvala na tome i to je veliki pomak, što je prihvatio da svako moguće rešenje koje bismo mi postigli sa Albancima bude prihvatljivo za Tursku”, rekao je Vučić.

On je dodao da je morao da odgovori na pitanje kao dobar domaćin.

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

“Za nas Srbe samo jedna stvar nije dobra, ako se ne pokažemo kao dobri domaćini. Što ne znači da treba da se ulizujemo bilo kome, već da moramo da vodimo računa da ne uvredimo goste”, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da Turska otvara fabrike u Srbiji, kao i da Erdogan uvek želi da nas sasluša.

“Od toga da se ja junačim i nešto nekome govorim… Da vas pitam, u Krupnju, Lebanu, Vladičinom Hanu, Malom Zvorniku, ko će da da hleba ovim ljudima? Koje smo zapadne kompanije mogli da dovedemo u to mesto, ko je hteo da nas sasluša, a da nije Erdogan. Odgovorite na racionalan način, mislite da je teško izgovoriti nešto težu reč, lako je, ali je teško dobiti nešto više za svoju zemlju”, rekao je Vučić.

On je istakao da je ponosan na prijateljstvo sa Turskom i na dobre odnose i da je uveren da će oni biti samo bolji.

“Da li se razlikujemo po pitanju Kosova, razlikujemo se, ali to ne znači da se ne poštujemo, naprotiv”, dodao je Vučić.

Erdogab Vučić
Foto: Tanjug, Rade Prelić

On dodaje i da Erdogan, delimično i zbog njega i njihovog odnosa, veoma pažljivo bira reči kad govori o Balkanu, odnosima Beograda i Prištine i odnosu prema BiH, kao i da mu je na tome posebno zahvalan.

“Kao što ja veoma vodim računa kad pričam o Turskom i odnosima koje može da ima prema drugim zemljama, To je, mislim, fer, odgovoran i ozboljan odnos”, poručio je Vučić.

Erdogan je potom zahvalio Vučiću na tom odgovoru.

“Moj prijatelj je dao najprikladniji odgovor”, rekao je Erdogan.

Vučić je istakao da je od posebnog značaja sutrašnja trilaterala sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i predstavnicima BiH, jer to ima ogroman uticaj i značaj posebno u trenucima kada je sve prilično trusno i kada jedna iskra može da napravi mnogo problema u reigionu.

Vučić je, ukazujući da za dva dana ima sastanak sa turoperaterima iz Turske, i da možemo za godinu i po da očekujemo da imamo više od 300.000 noćenja turskih državljana u našoj zemlji, te i podsećajući na nove turske investicije, rekao da je o tako nečemu moguće razmišljati samo ako postoji mir.

„Za nas je od izuzetnog značaja što sa Turskom možemo da razgovaramo sa BiH. Postoje predlozi da napravimo sledeće godine kvadrilateralu, da dodamo Rusku federaciju. Mislim da je moguće da i to održimo“, objasio je on.

Vučić je kazao da je za nas sastanak sa BiH, sa zemljom sa kojom imamo najveću trgovinsku razmenu u regionu, uz učešće velesile kao što je Turska, posebno bitan.

„Svaka tako pružena ruka i dobronamerno ponašanje Turske je od izuzetnog značaja“, podvukao je on.

Podsetio je da je poslednji put kada je Erdogan bio u Srbiji, kada su zajedno posetili Novi Pazar, turski predsednik dočekan ovacijama, dok su njega samo Srbi pozdravili aplauzom.

Foto: Tanjug/ Rade Prelić

„Na početku nisam dobio aplauz Bošnjaka, ali kada sam govorio o tome šta radimo zajedno i obećao da ćemo da izgradimo sve, dobili smo aplauz. Ljude ne zanimaju sukobi, neće da se tako nešto ponovi, već hoće da žive u miru i da imaju drugačiju budućnost. Zato sam zahvalan Turskoj i predsedniku Erdoganu“, rekao je on.

Izrazio je zahvalnost što Turska pokazuje koliko joj je značajan Zapadni Balkan i što posvećuje našem regionu toliku pažnju.

Erdogan je rekao da su stvari o kojima razgovaraju na trilateralnom sastanku bitne i prekretnica, a da autoput Beograd-Sarađevo predstavlja put mira, te da će imati pozitivan uticaj na Balkan.

„Neće biti više borbi, već mira za sve nas. Mostovi na tom putu biće mostivi između srca, a osmesi na licu onih koji prelaze preko njih biće izrazi mira“, naglasio je on.

Erdogan nastavlja sutra posetu trilateralnim sastankom lidera Srbije, Turske i BiH, a prisustvovaće i obeležavanju početka gradnje autoputa Beograd – Sarajevo.

Delegaciju BiH predvodiće trojica članova Predsedništva, Željko Komšić iz reda hrvatskog naroda i trenutno predsedavajući tog tela, srpski član Milorad Dodik i bošnjački Šefik Džaferović.

Jedan od najvažnijih momenata posete Erdogana svakako je svečano obeležavanje početka radova na izgradnji autoputa Beograd – Sarajevo.

Auto-put Beograd – Sarajevo značajan je za povezivanje celog regiona, radovi na jednom delu prstena autoputa, deonici između Sremske Rače i Kuzmina, u toku su, a izvodi ih turska kompanija Tašjapi zajedno sa srpskim kompanijama.

Erdogan i Vučić su, nakon bilateralnih sastanaka, tokom današnjeg prvog dana posete, podvukli značaj mira i stabilnosti u regionu.

Oni su naglašili da nema napretka bez mira i stabilnosti, a Erdogan je ocenio da bi autoput Beograd-Sarajevo mogao biti most prijateljstva i saradnje.

Vučić je ocenio da je od velikog značaja po stabilnost regiona održavanje trilateralnog samita i posvećenost Turske ovom regionu.

“Na osnovu moje posete biće izgrađeno šest fabrika. Obnovljeni sporazum o trgovini je uskoro stupio na snagu. Sa Vučićem sam postavio novi cilj o trgovinskoj razmeni od dve milijarde dolara kratkoročno”, rekao je Erdogan na zajedničkoj pres konferenciji s predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Turska igra i nastaviće da igra konstruktivnu ulogu u stabilnosti i dobrobiti Balkana, kaže Erdogan i dodaje da njegova zemlja podržava evroatlantski smer regiona.

Erdogan je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije rekao da mu je drago što se Srbija saglasila da se otvori konzulat Turske u Novom Pazaru i istakao da se nada da će biti od koristi svima.

“Pokušavamo da pomognemo da zemlje u regionu ostave probleme za sobom, da prošire dijalog i saradnju”, rekao je Erdogan.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More