Bećković objasnio zašto neće govoriti na centralnoj proslavi SPC: Kad sam čuo šta Vesić misli o meni…

Foto/Printscreen/You Tube
373

Posle manastira Žiča i Pećke patrijaršije, osam vekova samostalnosti srpske pravoslavne crkve biće obeleženo i u Beogradu. Svečanoj akademiji, sutra uveče, prisustvovaće ceo državni vrh, a predsednik Srbije biće odlikovan najvišim priznanjem – Ordenom Svetog Save Prvog reda, piše Direktno.rs.

Sa liste govornika na svečanoj akademiji skinuta su imena istoričara književnosti i filozofa Mila Lompara i akademika Matije Bećkovića, na njihov zahtev. Evo kako Matija Bećković obrazlaže svoju odluku:

– Kad sam čuo šta Goran Vesić misli o meni, nisam se osećao dostojnim da govorim na svečanoj akademiji povodom 800 godini autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve – kazao je Bećković.

Srpska pravoslavna crkva je potvrdila: za predsednika Orden Svetog Save Prvog, za njegovog generalnog sekretara drugog reda.

Umesto u Patrijaršijskom dvoru, ta najviša crkvena priznanja biće im najverovatnije uručena na već pomenutoj proslavi.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić reagovao je nedavno na saopštenje Odeljenja jezika i književnosti SANU, koje je zatražilo da se sudbina i izgled Beogradske tvrđave i Beograda vrate u nadležnost stručnjaka.

Vesić je na Fejsubuku napisao da se zapravo pesnik Matija Bećković krije iza te institucije.

– Dobro je da se Odeljenje jezika i književnosti SANU setilo da postoji beogradska tvrđava. Dobro bi bilo da se sete da postoji i pravoslavna crkva Svetog Nikole u Novom Brdu koja je proglašena katoličkom katedralom. Ali to Bećkovića ne interesuje. On bi da vodi svoj porodični politički rat preko beogfadske gondole – napisao je Vesić.

On navodi da bi Bećković, koji, kako je rekao, kao deo histerične i agresivne manjine napada projekat gondole, mogao da svrati do Budimpešte i da pogleda uspinjaču koja je postavljena po sred tvrđave, malo starije od beogradske.

– Ali Bećković bi da nas i po pitanju gondole kao po svim drugim društvenim pitanjima vrati u Srednji vek – naveo je Vesić i dodao da je dobro što će se Beograd i Srbija razvijati suprotno Bećkovićevim željama.

Senka nad jubilejom SPC: Matija Bećković i Milo Lompar odbili da drže govor na proslavi

Izvor Direktno.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More