Dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za medicinu su trojica naučnika (VIDEO)

Foto/Printscreen/You Tube
82

Nobelova nagrada za medicinu ove godine je pripala Amerikancima Vilijamu Kelinu (William Kaelin) i Gregu Semenzi (Gregg Semenza), i Britancu Piteru Retklifu (Peter Ratcliffe) za istraživanje o prilagodjavanju ćelija promenljivom snabdevanju kiseonikom, što je važno u borbu protiv raka i anemije, saopštio je švedski Institut Karolinska, prenosi N1.

“Osnovni značaj kiseonika poznat je vekovima, ali proces prilagodjavanja ćelija promenama nivoa kiseonika dugo je ostao misterija. Ovogodišnja Nobelova nagrada nagradjuje rad koji je otkrio molekularne mehanizme koji su uključeni u prilagodjavanje ćelija na promenljivo snabdevanje kiseonikom” u telu, navodi se u saopštenju švedskog intituta.

Današnjim saopštavanjem imena dobitnika Novelove nagrade za medicinu počela je sezona Nobelovih nagrada koje se dodeljuju u oblasti medicine, hemije, fizike, ekonomije, knjiženovsti i mira.

Nobelove nagrade postoje zahvaljujući švedskom naučniku i industrijalcu Alfredu Nobelu koji je želeo da se iz njegovog fonda svake godine izdvaja novac za doprinos čovečanstvu. Alfred Nobel (1833-1896) je odredio institucije koje će dodeljivati nagrade svake godine, medju kojima su Švedska akademija za književnost, Institut Karolinska za medicinu, Švedska kraljevska akademija za fiziku i hemiju, kao i Odbor za mir koji specijalno bira norveški parlament.

Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i čeka na oko devet miliona kruna (oko milion evra). Novčani iznos nagrade se deli ako ima više laureata u jednoj disciplini.

Izvor N1

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More