Film “Enklava” otvorio Nedelju srpskog filma u Pekingu

U Nedelja srpskog filma biće prikazano pet srpskih filmova

Foto: printscreen/youtube
425

Film “Enklava”, reditelja Gorana Radovanovića, otvorio je Nedelju srpskog filma u Pekingu tokom koje će biti prikazano pet odabranih filmova iz Srbije. Publika u bioskopu Golden Avenue je već na prvoj projekciji pokazala veliko interesovanje za srpsku kinematografiju, a u narednih nekoliko dana u sedam bioskopa moći će da pogleda i “Anplagd” Mladena Kovačevića, “Bićemo prvaci sveta” Darka Bajića, “Spomenik Majklu Džeksonu” Darka Lungulova i “Kad ljubav zakasni” Ivana Stefanovića.

– Nastojali smo da predstavimo različitost savremenog srpskog filma – bogatstvo filmskog izraza, zanimljive teme, filmove koji su izazov i za publiku i za kritiku – izjavio je na svečanom otvaranju ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević i dodao da će se i dalje intenzivno raditi na promovisanju naše kinematografije i Srbije kao povoljne lokacije za snimanje filmova i dodao.

– Ovog leta je snimljen prvi kineski film u Beogradu -“Belgrade escape”, u režiji Vang Žongjana, s kineskom zvezdom Edrju Čai Linom, ali i poznatim srpskim glumcem Draganom Mićanovićem u glavnim ulogama. Reditelj Žongjan izabrao je Beograd za snimanje zbog vibrantnog duha grada, izazovne atmosfere i odličnih uslova za snimanje koje nude srpski filmski profesionalci.

Ministar Vukosavljević je skrenuo pažnju i na poreske olakšice kojima Vlada Srbije podstiče inostranu filmsku industriju, kao i na činjenicu da se, nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji u oblasti filma između dveju zemalja, već priprema prva srpsko-kineska koprodukcija po scenariju “Kineski bez muke” Miroslava Momčilovića.

– Ovu prednost srpske filmske industrije Srbije kao partnera podržava i Vlada Republike Srbije. Još 2016. godine uvedene su poreske olakšice koje omogućavaju povraćaj sredstava uloženih u snimanje u Srbiji do 25 %. Beograd i Srbija ponovo postaju privlačna lokacija za snimanje filmova, kao što su to bili i pre pola veka.

Ovu dosad najobuhvatniju prezentaciju srpske kinematografije u Kini zajednički su organizovali “Beijing 8th Film” i Filmski centar Srbije, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Ambasade Republike Srbije u Pekingu i Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Tokom dana, pomoćnik ministra za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije, Ivana Dedić razgovarala je sa zamenikom kineske filmske administracije o saradnji u oblasti kinematografije sa posebnim osvrtom na organizaciju Dana kineskog filma u Beogradu i uputila poziv da kineski umetnik bude član žirija sledećeg beogradskog Međunarodnog filmskog festivala FEST.

 

Pomoćnik ministra za razvoj digitalne istraživačke infrastrukture u oblasti kulturnog nasleđa i umetnosti Dejan Masliković i pomoćnik ministra za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije Ivana Dedić sastali su se sa zamenikom ministra za radio i televiziju NR Kine Fan Veipingom, sa kojim su dogovorili razmenu naučnih i umetničkih programa između javnih servisa dveju zemalja. Inače u Kini postoji 2.600 TV stanica i 80.000 produkcijskih kuća, a 80 stanica ima programe iz oblasti nauke i kulture.

Dejan Masliković je istakao da će u narednom periodu organizovati konferenciju na kojoj će kineski stručnjaci predstaviti svoju tehnologiju za virtuelnu realnost i predstavljanje 3D objakata, što je urađeno u Zabranjenom gradu.

– Očekujemo sledeće godine da jedan beogradski muzej postane centar kineske digitalne tehnologije – rekao je Masliković. Na pitanje o kom muzeju je reč, Masliković je kazao da su u toku pregovori i da treba da vide koji muzej ima dovoljan broj posetilaca i koji može da privuče publiku iz regiona.

Izvor vestionline
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More