Beogradski Dorćol među 50 najlepših krajeva na svetu (FOTO)

Foto: PrintScreen/YouTube
198

Ko bi rekao da će se Pekam, koji smo zavoleli posle serije “Mućke”, i beogradski Dorćol naći na istoj listi. Radi se o izboru najboljih krajeva grada svetskih prestonica koju je napravio čuveni turistički onlajn vodič Time Out.

“The 50 coolest neighbourhoods in the world” nalazi se Aroios u Lisabonu. Pekam je na 11. mestu, a Dorćol na poslednjem – pedesetom, piše Noizz.

Foto: PrintScreen/YouTube

Teško da biste ovih dana šetajući Pekamom naleteli na nekoga ko liči na Del Boja. Ovaj deo Londona je nekad bio simbol siromaštva i propadanja, a sada je ispunjen hajperskim kafićima, street food kamionetima i kraft pivnicama.

Foto: PrintScreen/YouTube

Listu su napravili urednici Time Outa i to na osnovu ankete u kojoj je učestvovalo 27.000 ljudi iz celog sveta. Dorćol jeste završio na 50. mestu ali sama činjenica da je na listi sa Tokijom, Berlinom, Los Anđelesom, Parizom, Njujorkom, Barselonom…

U opisu Dorćola na ovom sajtu piše: “Tipično beogradski fenomen, jedan od najstarijih delova grada koji ostaje najuzbudljivija, kreativna i inventivna tačka. Deli se na gornji i donji i zauzima zonu između Dunava i centra starog grada.

Foto: PrintScreen/YouTube

Predstavlja prošlost, sadašnjost i budućnost ovog zaraznog grada. Nudi sve ono što Beograd čini posebnim: intuitivno razumevanje važnosti dinamičnog društvenog života, potpuno nepoštovanje normi i neumoljivo zalaganje za apsolutan umetnički integritet. To sve se dešava u nekim od najboljih kafića u celom regionu.

Jelo – Uputite se u Marukoshi na donjem Dorćolu da čekirate azijsku hranu koja je u Beogradu sve popularnija ili u Walter za nešto više balkansko.

Foto: PrintScreen/YouTube

Piće – Gunner Pub inspirisan Engleskom je raj za ljubitelje piva, dok u kafiću Medza vlada kreativna atmosfera danju i živi vajb noću.

Šta da radite – skoknite do Jevremove da vidite Bajrakli, jedinu beogradsku džamiju (grad ih je nekada imao više od 250). Ili pokušajte da pronađete sve murale koje su napravili navijači fudbalskog kluba Partizan na kojima su Džo Stramer, Morisej, Džordž Orvel i rege zvezda Edi Grant.

Gde da odsednete – osim što je jedan od najpopularnijih bistroa u ovom delu grada, Smokvica ima i jako šarmantne sobe u ponudi. Doručak je veličanstven.”

Izvor Noizz
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More