Britanska funta naglo oslabila zbog medijskih izveštaja o Bregzitu

Foto/Pixabay
103

Britanska funta je danas naglo oslabila prema dolaru nakon izveštaja nekoliko britanskih medija da su pregovori o Bregzitu blizu kraha.

Tokom prepodneva, u 10,30 časova po londonskom vremenu, funta se trgovala na nivou od 1,22235 dolara, što je pad od skoro pola procenta na dnevnom nivou, posle informacija o razgovorima vezanim za Bregzit, koje su emitovale televizije Skaj NJuz i Bi-Bi-Si.

Naime, Skaj NJuz je javio, pozivajući se na izvor iz Dauning Strita, da je nemačka kancelarka Angela Merkel rekla premijeru Ujedinjenog Kraljevstva Borisu Džonsonu da je dogovor o Bregzitu sada “u visokom procentu malo verovatan”, prenosi američka tv CNCB.

Istovrmeno, Bi-Bi-Si je izvestio da je jedan zvaničnik britanske vlade izjavio da EU nije pokazala želju da “napravi iskorak ni za jedan centimetar” otkako je Džonson prošle nedelje dostavio Briselu nove predloge za Bregzit.

Zvaničnik, koji nije imenovan, rekao je da dogovor nije u potpunosti isključen, a britanski javni servis je citirao još jedan neimenovani izvor koji je poručio da su DŽonsonovi planovi “jedini izlaz”.

Agencija Rojters je takođe prenela, pozivajući se na svoj izvor, da je “Merkelova rekla da bi Nemačka mogla bez problema da napusti EU, ukoliko bi to želela, ali da Velika Britanija ne može to da učini ukoliko Severna Irska ne ostane u carinskoj uniji”, kao i da ona smatra da EU ima veto na britanski izlazak iz carinske unije.

Taj razgovor je, prema oceni britanske agencije, “postavio novu poziciju koja znači da je nemoguće postići dogovor o Bregzitu ni sada niti u budućosti”.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More