Novinarka iz Srbije prisustvovala istorijskom događaju u Africi! (FOTO)

Ekskluzivni snimci iz Bocvane

Foto: RTS PROMO
891
Jelena Đorđević Popović, novinarka, tv voditeljka RTS-a, urednica emisije „Srbija na vezi“ i autorka serijala „Afrika i Srbija na vezi“,  posle pet realizovanih emisija sa afričkog kontinenta, ponovo donosii ekskluzivne snimke iz Južnoafričke republike i Bocvane.
Hram Svetog Save sazidan je u Gaboroneu, i prvi je i jedini pravoslavni hram u Bocvani, najbogatijoj zemlji na crnom kontinentu.
Foto: RTS PROMO
Za samo četiri meseca, Srpska zajednica u Bocvani,  obezbedivši zemljište u najelitnijem delu glavnog grada Bocvane, naselju Pakalane, sazidala je crkvu Setog Save koja će izvesno ući i u turističku ponudu prestonice zemlje dijamanata i zlata.
Tim povodom će 26. oktobar 2018. biti zapamćen kao istorijski momenat.
Srbi inače naseljavaju Afriku od kraja 18. veka, a srpska zajednica u Bocvani postoji sedam godina.
Porodica  privrednika Milivoja Nikolića iz Loznice, donirala je plac, a oko 150 Srba koliko ih trenutno živi i radi u ovoj afričkoj zemlji, uz pomoć prijatelja iz Kine, Afrike, Amerike, Grčke, Srbije i uz veliko uvažavanje vlade Bocvane, uspeli su da sazidaju  srpsku crkvu.
Na taj način srpska dijaspora u Gaboroneu, dodatno je dala svoj doprinos ne samo Srbiji već i zemlji prijema Bocvani, ali i čitavoj Africi, drugom najmnogoljudnijem kontinentu na svetu, u kojoj se ove godine obeležava 40 godina pravoslavlja.
Ove godine su uspostavljeni i diplomatski na međurezidencijalnoj osnovi sa Bocvanom.
Emisija „Afrika i Srbija na vezi – Srbi u Bocvani“ biće emitovana u nedelju  2. decembra na RTS 2 u 20.05 časova.
Izvor Svetpoznatih.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More