Događaj važan za ceo region: Položen kamen temeljac za auto-put Beograd-Sarajevo (FOTO)

Foto/Tanjug/Zoran Žestić
65

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i članovi Predsedništva BiH položili su kamen temeljac za izgradnju auto-puta koji bi trebalo da poveže Srbiju i BiH. Da smo ranije gradili puteve, a ne mržnju – izbegli bismo katastrofe, ali više nemamo pravo na takve greške, poručio je Vučić na svečanosti početka gradnje auto-puta.

Aleksandar Vučić je istakao da je početak radova na auto-putu Beograd–Sarajevo istorijski događaj, važan za ceo region, jer počinjemo jedan prostor da povezujemo, otvaramo i spajamo.

“Ovo je prostor koji je bio bez puteva, pun sumnji, strahova i mržnje koja je iz toga proizlazila. Danas počinjemo taj prostor da povezujemo, otvaramo i spajamo. Ništa nije potrebno Balkanu koliko putevi i povezivanje”, rekao je Vučić.

Autoput Beograd-Sarajevo prvi je autoput koji će direktno povezati Srbiju i BiH, a od velikog je značaja i za povezivanje u regionu.

Foto/Tanjug/Predsedništvo Srbije

 

Gradiće se u dve deonice i to Kuzmin – Sremska Rača (granica sa BiH) – Bijeljina i Požega – Užice – Kotroman, a vrednost radova na strani Srbije iznosi 1,05 milijardi evra, od čega je oko 220 miliona evra vrednost izgradnje deonice Sremska Rača – Kuzmin, a oko 830 miliona evra deonica Požega-Kotroman.

Komercijalni ugorvor za projektovanje i izgradnju deonice Rača – Kuzmin potpisan je pre nešto više od 10 meseci, odnosno krajem prošle godine.

Komercijalnim ugovorom predviđeno je da Tašjapi izradi kompletnu plansku i tehničku dokumentaciju i to planove detaljne regulacije, studiju opravdanosti sa idejnim projektom, projekat za građevinsku dozvolu i projekat za izvođenje, kao i izvođenje radova na izgradnji.

Pripremni radovi na izgradnji mosta na Savi kod Sremske Rače počeli su krajem avgusta, a danas počinju glavni radovi, koji su pre svega vezani na radove na mostu, koji iznose 100 miliona evra.

Ukupna dužina mosta preko Save kod Sremske Rače biće 1.310 metara, a most se sastoji od prilaznih betonskih konstrukcija na levoj i desnoj obali Save, dužine 530 i 450 metara i čelične konstrukcije nad rekom dužine 330 metara.

Radovi će na deonici Sremska Rača – Kuzmin, prema očekivanjima trajati dve i po godine, a na deonici Požega – Kotroman, za šta se trenutno radi projektno – tehnička dokumentacija, početak radova se očekuje 2021. godine.

Deonica Sremska Rača – Kuzmin je dužine od oko 18 kilometara, a trasa Požega-Užice-Kotroman dugačka je oko 60 kilometara.

Srpski predsednik je danas na zajedničkoj pres konferenciji sa turskim predsednikom i predstavnicima Predsedništva BIH rekao da će se kad put bude završen za tri sata lagane vožnje putovati od Sarajeva do Beograda.

Da će auto-put Beograd-Sarajevo povezati RS, Srbiju i BiH i omogućiti bolju komunikaciju, složila su se i trojica članova Predsedništva BiH, Milorad Dodik, Šefik Džaferovic i Željko Komšic, dok je Vučić posebnu zahvalnost izrazio turskom predsdedniku Erdoganu zbog, kako je rekao, nesumnjive stabilizujuće uloge na Balkanu.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More