Njujork Tajms: Ruska obaveštajna služba hoće da destabilizuje Crnu Goru i Evropu

FotoIPixabay
78

Tajna ruska obaveštajna služba, poznata kao Jedinica 29155, želi da destabilizuje Evropu, tvrde stručnjaci za bezbednost, a piše Njujork tajms.

“Prvo je usledila kampanja destabilizacije u Moldaviji, nakon čega je usledilo trovanje trgovca oružjem u Bugarskoj, a zatim sprečen puč u Crnoj Gori. Prošle godine je pokušan atentat na bivšeg ruskog špijuna u Britaniji koristeći nervni otrov. Iako su operacije nosile otiske ruskih obaveštajnih službi, vlasti su ih u početku videle kao izolovane, nepovezane napade. Zapadni bezbednosni zvaničnici zaključili su da su ove operacije, i potencijalno mnoge druge, deo koordinisane i aktuelne kampanje koja za cilj ima destabilizaciju Evrope, koju je sprovela elitna jedinica unutar ruskog obaveštajnog sistema vešta za subverziju, sabotažu i atentat, tvrde stručnjaci.

Zapadne obaveštajne agencije prvi put su identifikovale ovu jedinicu nakon neuspelog državnog udara 2016. godine u Crnoj Gori, koji je uključivao zaveru dva oficira jedinice da ubiju tada crnogorskog premijera Mila Đukanovića i zauzmu zgradu parlamenta.

Obaveštajni zvaničnici u četiri zapadne zemlje kažu da je nejasno koliko često se jedinica mobiliše i upozoravaju da je nemoguće znati kada i gde će njeni operativci napasti. Svrha Jedinice 29155, o kojoj ranije nije izvešteno, podvlači stepen do koga se ruski predsednik Vladimir V. Putin aktivno bori protiv Zapada svojim brendom takozvanog hibridnog ratovanja – mešavinom propagande, hakerskih napada i dezinformacije – kao i otvorene vojne konfrontacije.

“Mislim da smo zaboravili koliko Rusi mogu biti bezobzirni“, rekao je Peter Zvak, penzionisani vojni obaveštajni oficir i bivši ataše odbrane u Ambasadi Sjedinjenih Država u Moskvi, koji je rekao da nije bio svestan postojanja jedinice.

U SMS poruci, Dmitrij S. Peskov, portparol Vladimira Putina, uputio je pitanja o toj jedinici ruskom Ministarstvu odbrane. Ministarstvo nije odgovorilo. Skrivena iza betonskih zidova u sedištu 161. centra za specijalnu namensku obuku u istočnoj Moskvi, jedinica se nalazi u okviru komandne hijerarhije ruske vojne obaveštajne agencije, nadaleko poznate pod nazivom G.R.U.

Njujork tajms piše da, iako mnogo toga o G.R.U. operacijama ostaje misterija, zapadne obaveštajne agencije su počele dobijati jasniju sliku njene osnovne arhitekture. U mesecima pre predsedničkih izbora 2016. godine američki zvaničnici kažu da su dve G.R.U. sajber jedinice, poznate kao 26165 i 74455, provalile u servere Demokratskog nacionalnog komiteta i Klintonove kampanje, a zatim objavile sramotne interne komunikacije.

Hakerski timovi uglavnom deluju iz Moskve, hiljadama kilometara od svojih meta. Nasuprot tome, službenici jedinice 29155 putuju u i iz evropskih zemalja. Neki su odlikovani veterani najkrvavijih ruskih ratova, uključujući Avganistan, Čečeniju i Ukrajinu. Njihove operacije su toliko tajne, prema procenama zapadnih obaveštajnih službi, da je postojanje jedinice najverovatnije nepoznato čak i ostalim G.R.U. operativcima. Čini se da je jedinica tesno povezana zajednica.

Izvor cdm.me
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More