Sinod SPC: Patrijarh Irinej i predsednik Vučić svetosavci prvog reda

Foto/Tanjug/Predsedništvo Srbije
284

Odlukom Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej Gavrilović i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, odlikovani su Ordenom Svetog Save prvog stepena, dok je srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik odlikovan Ordenom Svetog Simeona Mirotočivog. Odličja su im uručena večeras na Svečanoj akademiji u Sava centru, u Beogradu, kojom se završava proslava 800 godina samostalnosti SPC.

Foto/Tanjug/Predsedništvo Srbije

Orden Svetog Save prvog stepena je najviše priznanje Srpske pravoslavne Crkve kojim se odlikuju duhovnici i građanska lica za naročite zasluge za Crkvu i narod.

Foto/Tanjug/Predsedništvo Srbije

U obrazloženju sinodske odluke navodi se da se Orden Svetog Save prvog stepena dodeljuje predsedniku Vučiću za “delatnu ljubav prema Crkvi i neumornu borbu za celovitost Srbije, a posebno za očuvanje Kosova i Metohije u njenom sastavu”.

Upozoravajući da “ne smemo pokloniti nijednu stopu naše svete srpske zemlje, Kosova i Metohije”, patrijarh je napomenuo da SPC s “puno razloga i opravdanja” dodeljuje najznačajnije crkveno odlikovanje predsedniku Srbije.

“Učinio je velika dela za čitavu Srbiju i njenu budućnost. Bila je ozloglašena medju zemljama Evrope i šire, njeni ‘prijatelji’ su je predstavili kao zemlju genocida i svoja nedela pripisali srpskom narodu, što je nažalost prihvaćeno”, kazao je poglavar SPC.

Patrijarh je dodao da je “predsednik otvorio puteve Srbije Evropi i svetu, danas posle njegovog truda o Srbiji se govori i misli na drugačiji način. Do njega je Srbija kaskala u svom životu, sada se pokrenula privreda, krenulo se velikim korakom napred, vidimo svi kako se radi i šta se radi”.

Foto/Tanjug/Predsedništvo Srbije

Kazao je takođe da neki “zlonamerno” tvrde da će Vučić izdati Kosovo i Metohiju.: ” Ja pitam koji je to dokaz da će izdati. Da je to hteo da uradi, mogao je davno to učiniti, a ne da se bori da očuva Srbe na Kosovu i Metohiji, našoj svetoj zemlji”.

Podsetivši da je više od 20 godina proveo u Prizrenskoj bogosloviji, patrijarh Irinej je istakao da u njegov um “ne može da udje da Dečani, Prizren, Peć pripadnu nekom narodu, a znamo kom”.

“Mogu da okupiraju kako su učinili, ali se menja odnos prema Srbiji. Sudbina Kosova i Metohije u najvećoj meri zavisi od nas, i zato ne smemo pokloniti nijednu stopu naše svete srpske zemlje. Prihvatamo kompromis i očekujemo ga, ali poklon nikako”, opomenuo je patrijarh.

Zahvaljujući se na odličju,predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da ga Orden Svetog Save, kojim je odlikovan, obavezuje da radi još više, te da se još snažnije bori za Srbiju i njeno jedinstvo.

“Da se borim za Kosovo i Metohiju, ali i podršku našem narodu zapadno od Drine i Dunava, ali i u Crnoj Gori i svuda gde živi. Da posle toga ostanem i postanem, prolazan i privremen uz nadu da će srpstvo i srbijanstvo postati jedno i da će istina pobediti laž”, poručio je Vučić na svečanoj akademiji u Sava centru.

Prethodno je član Sinoda SPC mitropolit dabrobosanski Hrizostom pročitao odluku Svetog arhijerejskog sinoda da se patrijarh srpski odlikuje Oredenom Svetog Save Prvog stepena.

Patrijarh Irinej je zahvalio za priznanje koje mu je dodeljeno,istakavši da je ovo odlikovanje Srpskoj pravoslavnoj crkvi, arhijerejima, svštenstvu i monaštvu i narodu koji je pomagao da Crkva izvrši svoju uzvišnjenu jevanađeljsku i božansku misiju.

R. LONČAR

Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com

 

Izvor Nasiusvetu.com
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More