Milorad Dodik: Ovo je orden celom srpskom narodu

Foto/Tanjug/Predsedništvo Srbije
216

Članu predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku patrijarh srpski Irinej (Gavrilović) večaras je uručio Orden Svetog Simeona mirotočivog ( Stefana Nemanje, rodonačelnika dinastije Nemanjić), na svečanoj akademiji povodom proslave jubilarne 800. godišnjice autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, koja je održana u Sava centru, u Beogradu. Milorad Dodik je ranije dobio i Orden Svetog Save, najviše odlikovanje SPC.

Foto/Tanjug/Predsedništvo Srbije

Uručujući mu priznanje ustanovljeno u čast velikog srpskog župana Stefana Nemanje, patrijarh je istakao da Dodik ” diše sa srpskim narodom i za srpstvo.”

.-Samo da mu Bog da snage da nastavi. Dok je Dodika u Banjaluci biće i Republike Srpske – rekao je poglavar SPC.

Naglasio je da je Republika Srpska sa Srbijom “jedan narod, jedna vera, tradicija i jedno duhovno nasleđe: “To Dodik naglašava na svakom mestu i time učvršćuje nadu svog naroda da je nepodeljeni deo srpskog naroda. Molimo se Bogu da sa tom snagom nastavi”.

“Ovo nije Orden Dodiku, već celom srpskom narodu, koji pokazuje veliku ljubav i privrženost našoj Crkvi, kada smo je branili u zlu, i gradili u dobru”, podvukao je Dodik u svom obraćanju, zahvaljujući se, kako je rekao na neočekivanom priznanju.

Rekao je takođe da je srpski narod ispisao hiljade stranica istorije, ali da je “prvu i najznačajnju napisao Sveti Sava prije 800 godina”, te tako “usmerio nas je na pravi put, kojim gordo koračamo već osam vekova”.

-Istorija nam objašnjava da je svako vreme teško, i ono traži žrtvu. Ni Sveti Sava, i svi posle njega nisu uradili ništa bez žrtve, bilo da služimo narodu kroz Crkvu ili državu. Često smo uspjevali i nemoguće. Sačuvali smo se i kao ljudi, i kao narod. Sve što je nastalo na čvrstim temeljima, ima trajnu kategoriju, a Srpska pravoslavna crkva to jeste. – naglasio je Dodik.

On je istakao da je u nacionalne temelje srpskog naroda uzidan svetosavski zavet, zahvaljujući kojem je kroz vekove sačuvan nacionalni identitet i uz pomoć kojeg zna kako ubuduće da se čuva i ostane uspravan bez obzira na teškoće.

R. LONČAR

Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com

Izvor Nasiusvetu.com
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More