“Od 2002. do 2011. u inostranstvo otišlo 150.000 građana, dijaspora spremna da ulaže u Srbiju”

Pixabay
86

Popis stanovništva koj će biti sproveden 2021. daće preciznije podatke o odlivu mozgova ali ne mislim da će oni biti bolji od onih od pre osam godina, piše ministarka bez portfelja Slavica Ðukić Dejanović za Blic.

Prema popisu iz 2011. u periodu od 2002. do 2011. u inostranstvo je otišlo registrovanih 150.000 građana Srbije. Iako je istraživanje koje je sproveo moj kabinet pokazalo da tri četvrtine anketiranih visokoobrazovanih u dijaspori koji za sada ne planiraju da se vrate u Srbiju, ohrabruje podatak da je više od polovine anketiranih (57 odsto) spremno da ulaže stečene resurse u Srbiju. Ova informacija nam je bitna jer ukazuje na neophodnost daljeg povezivanja, aktiviranja i korišćenja svih raspoloživih potencijala naših ljudi u inostranstvu i njihovog povezivana sa nama ovde kroz najrazličitije vrste projekata.

Potrebno je da svi u društvu rade na stvaranju ambijenta koji će podsticati mlade da ostanu u Srbiji ili dođu u našu zemlju da bi ostvarili lične i profesionalne ciljeve, ali istovremeno trebalo bi razmišljati o onim mladim ljudima koji ne planiraju da se vrate u Srbiju, a čija znanja, iskustva, veštine, poslovni kontakti i finansijska sredstva mogu biti i razvojni potencijal Srbije, navela je Ðukić Dejanović u tekstu za Blic .

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More