Manifestacija “Dan radosti” i sećanje na Timotija Džona Bajforda

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC
62

U okviru manifestacije Dani evropske baštine danas je u Bajfordovoj šumi na Banjici održana manifestacija Dan radosti.

Tom prilikom su deca iz nekoliko voždovačkih vrtića, zajedno sa suprugom Timotija Džona Bajforda, Zoricom Bajford, britanskom ambasadorkom u Srbiji Šan Makleod i pomoćnicom predsednika opštine Voždovac Andrijanom Rusić posadili mladicu hrasta sa pločicom – Timoti Džon Bajford.

U okviru programa, podsećano je na život i rad istaknutog umetnika i humaniste koji je čitav radni vek proveo u Srbiji, britanskog režisera i scenariste Timotija Džona Bajforda.

Supruga Džona Bajforda, Zorica Bajford je poručila da je velika ljubav prema prirodi, zadivljenost i zaljubljenost u prirodu bila moto života njenog supruga.

“U svom umetničkom izražaju, serijama, romanima, poeziji, uvek je priroda bila dominatna jer je sama planeta najveće živo biće i moramo da je poštujemo. Pozivam decu da ne beru svuda travu i cveće nego i da sade. I da svi poštujemo prirodu na način da je ne zagađujemo”, navela je Bajfordova.

Ona je dodala da je pred kraj života Timoti Bajford rekao da bi najveće priznanje bilo kada bi se Banjička šuma zvala po njemu.

U ime predsednika opštine Voždovac Aleksandra Savića, decu i sve prisutne pozdravila je pomoćnica Andrijana Rusić koja je podsetila da je banjička šuma od 2015. godine preimenovana u Bajfordovu.

Kako je kazala, za Timotija Bajforda ta šuma, kao oaza retkih vrsta ptica i drveća u srcu Voždovca, predstavljala je mesto gde je “posvećeno otkrivao zakonitosti biljnog i životinjskog sveta”.

“Najpoznatiji Britanac u Srbiji je tokom osamdesetih godina napravio spisak od 76 vrsta ptica na području šume. Ukazivao je na značaj šuma kao rezervoara čistog vazduha”, rekla je Rusićeva.

Ona je dodala da “sa ponosom možemo da se sećamo Timotija Bajforda i ističemo da je njegov doprinos životnoj sredini Beograda veliki”.

“On je voleo kulturno i prirodno blago. Uneli smo obilazak Bajfordove šume u program Dana evropske baštine”, rekla je Rusić.

Ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šan Makleod rekla je da se radi o čoveku koji je povezivao dve države i da jedna sala za sastanke u britanskoj ambasadi u Beogradu nosi upravo ime Timotija Bajforda.

“Na žalost nisam ga upoznala, ali znam da je verovao da je dete osnov ljudskog bića. Voleo je prirodu i uživao u biljkama i pticama. Briga o planeti je naš najvažniji zadatak. I svako od nas može da pomogne. Svako drvo koje zasadimo je jedan mali doprinos. Svaka šuma pomaže da zaštitimo klimu. Počastvovana sam što ćemo danas zasaditi drvo hrasta u čast Timotija Bajforda”, istakla je Makleod.

Manifestaciju je pratilo uručenje poklona koje su opština Voždovac i deca voždovačkih vrtića namenila ambasadorki Britanije u Srbiji, kao i kratak umetnički program.rzoj reakciji i odličnoj saradnji”, rekao je Spasojević.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More