Odbačena krivična prijava Crnogorskog pokreta protiv Amfilohija

78

Više državno tužilaštvo u Podgorici odbacilo je krivičnu prijavu Crnogorskog pokreta protiv poglavara Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohija Radovića, podnetu 11. januara – zbog krivičnog dela izazivanje rasne, nacionalne i verske mržnje iz člana 370 stav 1 Krivičnog zakonika, uz obrazloženje da ne postoji osnovana sumnja da je Radović počinio „prijavljeno krivično delo, ni bilo koje drugo krivično delo iz nadležnosti Višeg tužilaštva“.

Uputili su Crnogorski pokret da, ako su nezadovoljni ovom odlukom, imaju pravo da preduzmu gonjenje Radovića podnošenjem optužnog predloga Višem tužilaštvu u Podgorici, ali i da mogu Vrhovnom državnom tužilaštvu da podnesu pritužbu za preispitivanje rešenja o odbacivanju krivične prijave.

OBRAZLOŽENJE

“Istovremeno vas obaveštavam da je krivična prijava podneta protiv Radovića zbog krivičnog dela – povreda ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica dostavljena Osnovnom tužilaštvu u Podgorici radi ocene da li se u radnjama prijavljenog stiču elementi prijavljenog ili drugog krivičnog dela iz nadležnosti osnovnog tužilaštva”, poručila je tužiteljka u Višem tužilaštvu u Podgorici Tatjana Begović.

Crnogorski pokret podneo je prijavu zbog Radovićevih izjava, među kojima je i ta da su „brojni grehovi sadašnje crnogorske vlasti, a da su od njih tri najizraženija: stvaranje lažne crkve, priznanje lažne države na Kosovu i uvođenje sankcija Rusiji koje je okvalifikovao rečima: Nije to ni čudo, jer su oni naslednici onih koji su ukinuli Bogosloviju, ubili mitropolita Joanikija i preko stotinu i dvadeset sveštenika nakon Drugog svetskog rata“.

“Oni koji su vaspitavani na duhu bogoubistva i bratoubistva samo nastavljaju tu politiku, sad stvaraju i svoje crkve. Možete misliti koji je to stid i sram za Crnu Goru, za Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog, da bezbožnici i prodane duše stvaraju neke svoje crkve. Stid i sram je što oni da nas izmišljaju nekakvu svoju autofekalnu crkvu, da oprosti ova svetinja. Od otpadaka crkovnih prave crkvu, od onih koji ne služe Bogu Hristu nego sebi i svojim interesima. To je stid i sram današnje Crne Gore, odnosno onih koji su na vlasti. Oni bi da otmu hramove, proglašavajući ih za državne. To je još jedno bezumlje. To je stid i sram vlasti, a ne Crne Gore, jer Crna Gora to ne prihvata”, citirali su oni u prijavi reči Radovića.

UPOZORENJE

Upozorili su da Radović „ovakvom izjavom naoružava verujuće mržnjom prema svemu crnogorskom, osobito prema Crnogorskoj crkvi i potpaljuje strasti kod prostoga naroda koje prete da isprovociraju i transformišu se u nasilje prema Crnogorcima i crnogorskoj državi“. “Očito, bjelodano i beskrupulozno obavljaja funkciju instrumenta velikosrpske politike koja ima tendenciju da uvede u Crnu Goru „sirijski scenario“ i dovede nas do unutrašnjih sukoba i propasti zemlje i naroda s ciljem da u neredovnim prilikama Srbija uspostavi vlast u zemlji”, navedeno je, pored ostalog, u prijavi.

“Nalazim da se u radnjama prijavljenog ne ostvaruju elementi krivičnog dela izazivanje rasne, nacionalne i verske mržnje”, navela je tužiteljka Begović, obrazlažući i kako „radnja izvršenja osnovnog oblika ovog krivičnog dela podrazumeva javno podsticanje na nasilje ili mržnju, prema grupi ili članu grupe koja je određena na osnovu rase, boje kože, religije, porekla, državne ili nacionalne pripadnosti“.

Pravnom ocenom, navela je ona, ocenila je da se govor Radovića „kretao u granicama slobode izražavanja koja je zaštićena članom 47 Ustava Crne Gore“, te da „nije javno podsticao na nasilje ili mržnju prema određenoj grupi“.

“Upotreba termina „autofekalna crkva“ može biti uvredljivog karaktera, ali sama uvredljivost ne znači i mržnju, a još manje pozivanje na nasilje. Takođe, govor prijavljenog Radovića sadržao je kritiku upućenu prvenstveno na račun crnogorskih vlasti, a ne crnogorskog naroda, sa kojeg razloga ovaj tužilac nalazi da ne postoji osnovana sumnja da je prijavljeni Radović Risto izvršio krivično delo izazivanje rasne, nacionalne i vjrske mržnje iz člana 370 stav 1 Krivičnog zakonika”, ocena je tužiteljke Begović.

Izvor portalanalitika.me
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More