Dani Srpske i Srbije u Austriji: “Posebna pažnja na dijasporu, imamo veliki broj državljana Srbije i pripadnika srpskog naroda”

Printscreen rts.rs
237

U Beču su prošle nedelje otvoreni Dani Srpske i Srbije u cilju saradnje sa Austrijom na polju kulture, privrede i turizma. Organizator događaja je Zajednica srpskih klubova u Beču, zajedno sa Ambasadom Srbije i privrednim predstavništvom Republike Srpske u Austriji.

Privredno-kulturna i turistička manifestacija „Dani Srpske i Srbije u Austriji”, trebalo bi u narednih nekoliko dana, kako je predviđeno da se održava u Beču predstavi sveukupne mogućnosti saradnje dveju zemalja, Srbije i Srpske, sa austrijskom stranom.

„Ova manifestacija je veoma značajna za naše ljude u dijaspori, i to je način da Srbija i Srpska pokažu da su jedinstvene, da smo isti narod. I u centru jedne metropole, kao što je Beč, ne može imati veće značenje nego što ima ova manifestacija”, kaže Mladen Filipović, direktor Predstavništva Republike Srpske u Beču.

Printscreen rts.rs

„Republika Srbija svakako podržava sve akcije na tom nivou. Moramo da obratimo posebnu pažnju na dijasporu, jer ovde imamo izuzetno veliki broj državljana Srbije i pripadnike srpskog naroda. U ovom trenutku smatra se da većina pripadnika srpskog naroda živi van granica Republike Srbije, tako da Srbija čini i činiće sve i ubuduće da taj doprinos bude veći, da to zajedništvo našeg naroda dođe do što većeg izražaja”, kaže Aca Jovanović, pomoćnik ministra spoljnih poslova za konzularne i pravne poslove Srbije.

Predstavnik domaćina, predsednik Privredne komore Beča, Valter Ruk, je izražavajući zadovoljstvo, kako je rekao, sa jednim ovako važnim susretima, istakao je činjenicu izuzetnog značaja glavnog grada Srbije.

„Dodao bih takođe da Beograd, ovde iz Austrije, vidimo kao važno čvorište kada se govori o Putu svile, ili o Novom putu svile. Austrija je takođe zainteresovana za taj projekat, Beč svakako. To je jedna od tema na kojoj možemo u budućnosti sarađivati. Beograd se nametnuo kao pozicija koja će neizbežno biti duž ovog puta, a mi svakako želimo da budemo deo tog projekta”, kaže Valter Ruk, predsednik Privredne komore Beča.

Osim privrednih susreta, održanih pre svečanog otvaranja, u narednim danima publici će se predstaviti brojni kulturni stvaraoci iz različitih oblasti kako iz Srbije, tako i iz Srpske.

Želje i namere organizatora i učesnika manifestacije „Dani Srbije i Srpske u Austriji” jesu da se ovakva okupljanja nastave i ubuduće, posebno stoga što je i sa austrijske strane veliki interes za to.

“Dani Srbije i Srpske u Austriji”: Promocija srpske kulture i privrede, predstave, izložbe, koncerti (VIDEO)

Izvor RTS.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More