Prijatelj Srbije, Peter Handke, dobitnik Nobelove nagrade za književnost (FOTO)

(Anders Wiklund/TT via AP)
572

Nobelovu nagradu za književnost za 2018. godinu dobila je poljska književnica Olga Tokarčuk, a za 2019. austrijski pisac Peter Handke, saopštila je Švedska kraljevska akademija.

Nakon što je prošlogodišnje proglašenje bilo odgođeno zbog skandala sa seksualnim zlostavljanjem, ove godine su objavljena dva dobitnika.

Austrijskom piscu Peteru Handkeu pripala je nagrada „za uticajno delo koje je jezičkom domišljatošću istražilo periferiju i specifičnosti ljudskog iskustva“, naveli su obrazloženje iz Švedske akademije.

(Daniel Maurer/dpa via AP, file)

Peter Handke (1942, Grifen), jedan je od najznačajnijih pisaca nemačkog jezika i savremene svetske književnosti. Pisac stotinak knjiga, romana, pripovesti, drama, poezije, eseja, žurnala i filmskih scenarija; autor više filmova, i koautor i saradnik u mnogim filmovima Vima Vendersa; likovni ilustrator svojih tekstova. Istakao se i kao veliki prijatelj Srbije, a dobitnik je niza nagrada. Handke je inače izabran za počasnog građanina Beograda 2015. godine.

Handke je rođen 6. decembra 1942. godine u nemačkom gradu Grifenu, a ono što je za srpsku javnost i čitalačku publiku posebno značajno u ovoj vesti je to što je Handke veliki prijatelj Srbije, pisac koji je ovde boravio više puta, koji je posećivao Kosovo i Metohiju , pisao i govorio o njemu, o Srbiji, srpskom narodu, srpskoj literaturi koju je predstavljao u svetu.

List „Frankfurter rundšau“ je povodom objavljivanja O “Tragičnom intenzitetu Evrope – Literaturi iz Srbije” 71. odabiru srpske literature u izdanju književnog časopisa “Sveska”List u kome je učestvovao i Peter Handke, konstatovao da Handke “ume da preteruje kada je u pitanju Srbija”.

Zbog toga je često bio napadan i osporavan.

Tokom rata u BiH, boravio je u sukobima zahvaćenim područjima i napisao žestoko osporavani esej “Pravda za Srbiju”, u kojem se zalagao za diferencirani pristup zapadnih zemalja i protiv svaljivanja krivice samo na srpsku stranu.

U aprilu 1999. na početku bombardovanja SR Jugoslavije, Handke je doputovao u Srbiju, u znak protesta vratio Bihnerovu nagradu, istupio iz Katoličke crkve, a od nemačkog ministra Rudolfa Šarpinga je zahtevao da mu vrati sve njegove knjige. Handke je 1. novembra 2012. godine izabran za inostranog člana SANU, a Povelja o članstvu mu je uručena 9. aprila 2013. godine.

On je 29. maja 2013. dobio posebnu plaketu 50. Disovog proleća i tom prilikom preveo pesmu „Možda spava“ Vladislava Petkovića Disa na nemački jezik, a rukopis poklonio gradskoj biblioteci u Čačku.

Nobelova nagrada za književnost za 2018. godinu pripala je poljskoj autorki Olgi Tokarčuk „za narativnu maštu koja sa enciklopedijskom strašću predstavlja prelazak granica kao oblik života“.

(Matt Crossick/PA FILE via AP)

Ona je romanopisac, esejist, scenarist i pesnik, vodeće ime poljske književnosti među piscima srednje generacije, a dobitnica je brojnih književnih priznanja i nagrada. Njene knjige prevedene su na dvadesetak svetskih jezika, a mnoge su poslužile kao književni predložak za pozorišne komade i filmska ostvarenja.

Prošle godine nije bila dodeljena Nobelova nagrada za književnost zbog skandala koji je doveo do ostavki članova komiteta, povezanih sa optužbama za vanbračne seksualne odnose i curenjem informacija.

Izvor Tanjug, Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More