Evropski parlament upozorava: Ruska propaganda je glavni izvor dezinformacija u Evropi

Foto/Pixabay
171

Evropski poslanici upozoravaju da glavni izvor dezinformacija u Evropi predstavljaju propagandne kampanje Rusije, ali i Kine, Irana i Severne Koreje.

Evropski parlament najoštrije je osudio sve agresivnije akcije Rusije, Kine, Irana i Severne Koreje, “koje teže narušavanju temelja i principa evropskih demokratija, kao i suverenitet svih zemalja Istočnog partnerstva”, navodi se u pisanom saopštenju.

Imajući u vidu poslednja nastojanja EU da se suprotstavi neprijateljskoj propagandi “trećih strana”, poslanici pozivaju države članice da razmotre razvoj jakog pravnog okvira na nivou Unije i medunarođnom nivou za borbu protiv tih pretnji.

U rezoluciji, koju su usvojila 489 poslanika, Evropski parlament želi da podigne svest o ruskim propagandnim kampanjama, jer je to “glavni izvor dezinformacija u Evropi”.

Države članice su pozvane da izmene izborne zakone što bi im omogućilo da se proaktivno suprotstave pretnjama koje dolaze od širenja dezinformacija, sajber-napada i kršenja slobode izražavanja tokom glasanja.

Poslanici oštro osuđuju uplitanje trećih strana u izbore i referendume, a EU bi trebalo da podrži i zemlje zapadnog Balkana da osiguraju svoje izborne procese od zlonamernih propagandnih aktivnosti.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More