Italijanska kompanija otpustila 19 radnika u Srbiji

Umesto da budu zaposleni za stalno, radnici su ostali  bez posla

378

KRAGUJEVAC – Preduzeće FIAT Plastic, nekadašnji Magneti Marelli, koje od maja ove godine posluje u sastavu kompanije Fijast Krajsler automobili Srbija, prekršilo je dogovor sa sindikatom i 19 radnika angažovanih preko agencije.

Umesto da budu zaposleni za stalno, radnici su ostali  bez posla.

„Postigli smo dogovor sa menadžmentom preduzeća da se radnici zaposleni preko agencija, medju kojima ima i onih koji su u tom statusu i pet godina, prime za stalno, o čemu su i ovi radnici obavesteni i tome su se obradovali. Iznenada, preduzeće je otkazalo potrebu za tim radnicima i svih 19 radnika je ostalo bez posla“, objašnjava se u saopštenju sindikata.

U saopštenju koje je potpisao predsednik Samostalnog sindikata u FIAT Plastic Aleksandar Korać navodi se da su radnici zaposleni na neodredjeno vreme upućivani na rad u Fijat, dok su u preduzeće dovođeni radnici preko agencija za iznajmljivanje radnika.

Sindikat smatra da je to bio način da se pokuša sa rasturanjem „monolitnosti sindikata“ i kazni za prethodne štrajkove.

„Svi radnici upućeni u Fijat su članovi sindikata, a bili su poštedjeni oni koji nisu. Sindikat se ovome suprotstavio, jer smo razumeli da time žele da nas kazne za prethodne štrajkove, osujete moguće štrajkove i zato što nismo hteli da stavimo potpis i da se saglasimo sa dokumentima koje nismo ni pročitali. Dovode se radnici preko agencija koji nemaju pravo da štrajkuju-to je bila njihova vizija“, navode u sindikatu.

Sindikat je najavio da će odmah posle povratka sa dugotrajnog odmora na koji su radnici upućeni, u skladu sa zakonima, „odgovoriti u svim segmentima“.

„Završena je naša tolerancija na neadkvatne uslove rada, zimi rada u hladnom, a leti po nesnosnim temeperaturama. Ukazujemo na štetnost zapošljavanja preko agencija na iznajmljivanje radnika, jer radnicima u Srbiji mora da se obezbedi dostojanstven rad. Smatramo nedopustivim da preduzeća koja su koristila državne povlastice u Srbiji imaju ovakav odnos prema radnicima“, zaključuje se saopštenju.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More