Tri vrhunska svetska stručnjaka iz Austrije, Nemačke i Slovenije došli u Beograd: Izvodiće najkomplikovanije operacije srca u bolnici “Dedinje”!

Iako se u proteklom periodu srpska medicina susrela sa velikim odlivom stručnog kadra prema inostranstvu, u Institutu „Dedinje“ dogodila se suprotna stvar

230

Trojica svetskih vrhunskih kardiologa iz Ljubljane, Graca i Berlina pridružili se lekarskom timu Instituta “Dedinje”.

Iako se u proteklom periodu srpska medicina susrela sa velikim odlivom stručnog kadra prema inostranstvu, u Institutu „Dedinje“ dogodila se suprotna stvar – trojica stručnjaka iz Slovenije, Austrije i Nemačke došli su u Beograd, piše Kurir, a prenosi portal Serbian times

Veliki uspeh srpskih hirurga! Uradili jednu od najsloženijih operacija srca!

 

Beogradskim kolegama pridružili su se prof. dr Tomislav Klokočovnik, donedavno direktor Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra u Ljubljani i profesor Medcinskog fakulteta u glavnom gradu Slovenije, prof. dr Otto Dapunt, dosadašnji direktor Klinike za kardiohirurgiju Univerziteta u Gracu i prof. dr Johanes Miler, kardiohirurg sa berlinskog Instituta za srce, osnivač i izvršni direktor kompanije „Berlin heels“ koja razvija novi električni uređaj za lečenje srčane slabosti.

-Želimo da Evropu dovedemo kod nas i zato angažujemo vrhunske stručnjake iz inostranstva. Institut ima vrlo ambiciozan plan da leči naše ljude iz dijaspore kojima će, pod mnogo povoljnijim uslovima nego što ih imaju u zemljama u kojima žive i rade, ponuditi vrhunske usluge, a taj spektar usluga se neprestano širi. Tome će i te kako doprineti novozaposleni profesori iz Slovenije, Austrije i Nemačke koji će nas svojim znanjem i stručnošću gurati da budemo još bolji. Želimo da postanemo mesto na kome će ljudi iz svih delova sveta želeti da se leče, da naša klinika ne bude samo domaća, već svetska – ne krije institutske planove prof. Milovan Bojić, direktor Instituta “Dedinje”.

Prof. dr Tomislav Klokočovnik rekao je da je došao u elitnu instituciju, u kojoj je za poslednje dve godine urađeno 4.500 operacija na otvorenom srcu.

– Svi koji smo došli ovde videli smo mogućnost da u ovako velikom centru, koji radi toliki broj operacija, prenesemo znanje koje mi već imamo. Time će ova institucija dobiti unapređenje u operacijama koje se još ovde ne rade. Tako smo mi u Ljubljani imali školu minimalne invazivne hirurgije, što znači da tokom operacije ne prerežemo ceo grudni koš, već sa malim rezovima od pet centimetara napravimo iste, ako ne i bolje operacije, a rehabilitacija kod tih pacijenata je lakša – objašnjava ovaj stručnjak i dodaje:

Na pitanje šta je bio motiv da se zaposli u Srbiji, uz smeh kaže da to nisu finansije.

– Stvarno nije razlog finansijske prirode jer mi koji radimo na klinici i bavimo se naukom nikada nismo imali novac kao motiv. Da jeste, onda bih bio bankar. Svi smo zaljubljenici u svoj poziv, ali smo i njegovi taoci. Po ceo dan smo na usluzi, ali to nam ispuni srce! I, to je najbolji poziv na svetu. Drago mi je da sam ovde. Vaši stručnjaci i vaši fakulteti su izvanredni. Nema nikakve razlike između Beograda, Graca i Ljubljane – kaže on i dodaje da je dosad u Institutu operisao 11 pacijenata, koji su dobro.

Odgovarajući na pitanje da li mu se sviđa Beograd, prof. dr Klokočovnik kaže:

– Sviđa mi se u Beogradu. Fantastično se osećam, ali previše jedem. Mi odavde, iz Srbije, crpimo humor, energiju i optimizam.

Njegove kolege, profesori Oto Dapunt i dr Johan Miler, imaju skoro istovetne razloge zbog kojih su došli da rade na Dedinju – veliki broj operacija na otvorenom srcu. Tako je naša klinika stala rame uz rame sa najboljim evropskim centrima kardiohirurgije, a svi zajedno će obučavati naše lekare u metodama lečenja koje su doneli iz svojih centara u Gracu, Ljubljani i Berlinu.

Prof. dr Oto Dapunt iz Graca i ističe da je Austrija uvek imala jake veze sa Srbijom i drugim zemljama bivše Jugoslavije.

-Druga najveća grupa stranaca u Austriji, posle Nemaca su Srbi. Treba podstaći Srbe koji žive preko da se na kvalitetan i finansijski mnogo pristupačniji način leče u svojoj zemlji, ali i strance koji će prepoznati kvalitet ove klinike – kaže prof. Otto Dapunt i dodaje da ga ujedno impresioniraju lepote Srbije i Beograda.

To kao svoje razloge dolaska potvrđuje i prof. dr Johanes Miler, koji je ne samo kardiohirurg, već i izvanredan inženjer, istraživač koji je stvorio brojne patente koji pomažu malaksalom srcu. On je tvorac veštačkog srca (Berlin hertz) koje je implantirano stotinama bolesnika, kojima je spasao živote.

– Već sam bio u Beogradu. Poznajem profesora Miodraga Perića koji je poznat kardiohirurg, bolnica ima veoma dobru reputaciju u Evropi jer je reč o veoma profesionalnoj instituciji koja radi zaista veliki broj operacija na otvorenom srcu. I ovde i u Nemačkoj rade s istom opremom, a isti je i kvalitet stručnjaka. Sviđaju mi se Srbija i vaš glavni grad – zaključio je Miler.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More