Komitet: Nobelova nagrada ne može biti oduzeta, ne postoji takva mogućnost

(AP Photo/Francois Mori)
377

Nobelova nagrada ne može biti oduzeta, jer u statutima Nobelove fondacije ne spominje se takva mogućnost, saopšteno je iz Komiteta za književnost Kraljevske švedske akademije nauka.

Nakon što su brojni pojedinci i organizacije osudili odluku tog komiteta da Nobelovu nagradu za ovu godinu dodeli austrijskom književniku Peteru Handkeu, iz Nobelove fondacije poručili su da Nobelova nagrada ne može biti oduzeta.

Prijatelj Srbije, Peter Handke, dobitnik Nobelove nagrade za književnost (FOTO)

“Nobelova nagrada ne može biti oduzeta. U statutima Nobelove fondacije ne spominje se takva mogućnost. Nijedan od odbora za dodelu nagrada u Stokholmu ili Oslu nikad nije razmišljao o opozivu nagrade nakon što je dodeljena”, rekao je za Anadoliju Mikael Ostlund, predstavnik za medije pri Nobelovoj fondaciji na pitanje može li Handkeu biti oduzeta nagrada.

Navodi se da Nobelova fondacija upravlja finansijama i administracijom u vezi s dodelom tog priznanja.

Ko je sve reagovao što je Handke dobio Nobelovu nagradu i šta mu najviše zameraju

Odluka da Nobelova nagrada za knjiženovnost ove godine bude dodeljena austrijskom književniku Peteru Handkeu razbesnela je posebno Albance i Bošnjake, koji za austrijskog pisca i velikog prijatelja srpskog naroda tvrde da negira genocid u Srebrenici i da je pozivao na odbranu bivšeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića.

Ovo je Handke prvo uradio kada je čuo za nagradu, “Drago mi je što se radujete zbog mene, a ne samo zbog Đokovića”

U obrazloženju odluke o dodeli Nobelove nagrade Handkeu stoji, imeđu ostalog, da ju je on dobio zbog, “jezičke inovativnosti kroz pisanu reč, koja opisuje ljudsku marginalizaciju i unikatnost življenja”

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More