Peter Handke i Vučić razgovarali telefonom: “Prijatelju, očekujemo Vas uskoro u Srbiji” (FOTO)

AP Photo/Francois Mori
237

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa nobelovcem Peterom Handkeom i čestitao mu na izuzetnom priznanju i pozvao ga da dođe u Srbiju, pišu Novosti.

Šef države, tokom srdačnog razgovora sa književnim velikanom rekao je da je on Nobelovu nagradu zaslužio ne samo svojim pisanjem i znanjem, već i intelektualnom hrabrošću i moralnim vrednostima koje krase izuzetne ljude.

Poznati književnik kazao je da će sa velikim zadovoljstvom u najskorije vreme da poseti našu zemlju i da se veoma raduje razgovoru sa srpskim predsednikom.

Kuriozitet je da je Handke tokom razgovora sa prvim čovekom Srbije najveći deo reči izgovarao na srpskom jeziku.

Ovo je Handke prvo uradio kada je čuo za nagradu, “Drago mi je što se radujete zbog mene, a ne samo zbog Đokovića”

Takođe, predsednik Srbije čestitao je danas Peteru Handkeu dobijanje Nobelove nagrade za književnost i porukom na Instagramu.

“Prijatelju, očekujemo Vas uskoro u Srbiji”, napisao je Vučić uz čestitku na zvaničnom Instagram nalogu “Budućnostsrbijeav”.

Švedska kraljevska akademija dodelila je Peteru Handkeu Nobelovu nagradu za književnost zbog, kako su naveli, uticajnog rada koji sa lingvističkom genijalnošću istražuje periferiju i posebnost ljudskog postojanja.

Handke je poznat po svojoj podršci Srbiji i Srbima i stavu da krivicu za rat ne treba prebacivati na srpsku stranu. Zbog ovih stavova je postao “otpadnik” svetske intelektualne zajednice.

Prijatelj Srbije, Peter Handke, dobitnik Nobelove nagrade za književnost (FOTO)

Handke je u znak protesta protiv NATO bombardovanja SR Jugoslavije vratio Bihnerovu nagradu vrednu 50.000 evra, a od nemačkog ministra zahevao da mu vrati sve njegove knjige.

Peter Handke je jedan od najsvestranijih i najplodonosnijih pisaca nemačkog govornog područja. Napisao je stotinak knjiga koje uključuju romane, drame, zbirke pesama, filmske scenarije.

Komitet: Nobelova nagrada ne može biti oduzeta, ne postoji takva mogućnost

Izvor Novosti
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More