Džek Dimić: Voleo bih da otvorim svoju akademiju u Beogradu i da prenesem budućim glumcima sa naših prostora ono što sam naučio

Printscreen RTS.RS
294

Željko Dimić je jedan od retkih srpskih glumaca koji može da se pohvali uspehom u Holivudu piše b92.net.

Ostvario je, do sada, više od 80 uloga na filmu, televiziji i pozorištu na četiri jezika i četiri dijalekta na engleskom jeziku. Poznat je po zapaženim ulogama u serijama: Red i zakon, Havaji 5-0, Kasl, Odstrel, Lilihamer, CSI, Elementarno, Startap, Crna lista, Teslin narod i Brain Dead.

Film “Teslin narod”, u kojem Dimić tumači lik Nikole Tesle, kvalifikovao se za Oskara za dugometražni dokumentarni film 2019. godine i time zvanično postao kandidat za Oskara.

Jedan od najpoznatijih glumaca u Americi Željko Dimić, za B92, govori o svom uzbudljivom životu, putu do Holivuda, poslovima koje je morao da radi kako bi preživeo, ali i o saradnji sa Al Paćinom.

Kako i zašto se dogodio Vaš put za Holivud?

Moj put se dogodio onako kako je i trebalo da se dogodi. Niti je bio planiran, niti sam o njemu dugo razmišljao. Jednostavno, nisam imao mnogo izbora. Okolnosti su bile presudne, pored moje želje da se bavim glumom. Prevashodno onaj nesrećni rat na prostoru bivše SFRJ, zemlje koju sam mnogo voleo i činjenica da nisam mogao ni da studiram glumu u otadžbini.

Šta Vam je tada bilo najteže?

Najteže mi je bilo da se pomirim sa svojim mislima jer sam znao da dugo neću videti svoju rodnu grudu. Niti strah od nepoznatog, ni nedostatak novca ni neizvesnost u koju sam odlazio nisu mi teško pali kao osećanje tuge što napuštam zemlju u kojoj sam odrastao i koju sam mnogo voleo.

U kom momentu ste odlučili da “prilagodite” ime i postanete Džek?

To nisam odlučio ja. To je predlog mog profesora Michael Margotta-e koji me je primio na klasu.

Nakon šest meseci lomljenja jezika (ne samo on, već i ostali Amerikanci) da izgovore moje kršteno ime Željko, on je na jednom času, u sred moje vežbe, dok me je vodio kroz nju, samo rekao: “Forget it… You’re Jack from now on!” (Zaboravi… Od sada si Džek).

Meni se to dopalo i kasnije sam se tako registrovao po završetku akademije kao profesionalni glumac pod scenskim imenom – Jack Dimich.

Naravno, svoje rođeno ime i prezime, Željko Dimić, nisam nikad promenio i ono je u svim mojim dokumentima i pasošima.

Po čemu pamtite Al Paćina koji Vam je bio moderator i u kojoj meri Vam je pomogao za dalju karijeru?

On mi je bio moderator u Actors Studiju na predstavi “Noć Tribada” koju je napisao Per Olof Enquist, a u kojoj sam igrao Viga Sivija, ljubavnika žene Augusta Strinberga. Radili smo zajedno na mom liku i na predstavi nekoliko dana i mnogo sam naučio od njega i zanatski i pedagoški.

Njegova prizemnost i odnos prema nama svima koji smo s njim radili za mene je bila životna lekcija da nikad ne zaboravim da smo svi, pre svega, ljudi pa tek onda glumci sa značajnim imenom ili bez njega.

Zahvaljujući njegovom ljudskom pristupu, pre svega, imao sam utisak kao da smo zajedno studirali na istoj klasi na Lee Strasberg-u, a ne da slušam čoveka koji iza sebe ima dva Oskara.

Da li ste nostalgični za domovinom?

Nisam preterano nostalgičan jer često odlazim tamo odakle sam potekao. Svestan sam da mi je otadžbina gde sam rođen i odrastao, a mesto boravka gde se trenutno nalazim, trudeći se da budem građanin sveta gde god da živim, kako mi je otac Vlatko uvek govorio.

Film „Teslin Narod“ premijerno prikazan u Njujorku

 

Da li planirate da se vratite ili ipak ostajete u Americi?

Za sada mi je baza u Njujorku, ali često radim u regionu i u Evropi. Za nekoliko godina će mi baza biti u Beogradu, a radiću tamo gde god me uloga i posao odvedu. Voleo bih da otvorim svoju akademiju u Beogradu i da pokušam da prenesem budućim glumcima sa naših prostora ono što sam naučio na Lee Strasberg Institutu i tokom svoje karijere.

U seriji “Teslin narod” tumačite lik Nikole Tesle. Koliko Vam znači što je film u konkurenciji za Oskara za dugometražni dokumentarni film 2019. godine?

Znači mi mnogo, pre svega, zbog odličnog filma koji je Željko Mirković maestralno režirao.

Srećan sam što sam imao čast i zadovoljstvo da u njemu tumačim lik našeg velikog naučnika Nikole Tesle. Nadam se da će film dobiti i nominaciju koju u potpunosti i zaslužuje.

Upravo smo dobili i vest da će Ujedinjene Nacije u njihovoj zgradi na Ist Riveru organizovati specijalnu projekciju “Teslinog naroda” kao značajan deo kulturne baštine, u Njujorku 17. oktobra ove godine.

“Teslin narod” je jedan od najvećih doprinosa našem narodu i kulturi u poslednje vreme i zahvalan sam reditelju što mi je ukazao čast da kroz lik Nikole Tesle uzmem učešće u ovom veoma važnom filmu.

Ceo intervju možete pročitati na b92.net.

Džek Dimić: Često dolazim ovde i još uvek maštam za rodnom grudom i ljudima koje sam ovde ostavio

Izvor b92.net
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More