Trajković: Vreme praznika – opasan period na Kosovu

YouTube/Printscreen/Ljubitelj
485

Vreme koje dolazi pred praznike, od 15. decembra do 15. januara, je opasan period na Kosovu, jer međunarodni predstavnici imaju odmore, pa strahujemo da će Albanci nešto organizovati, kaže predsednica NVO „Evropski pokret na Kosovu“ Rada Trajković.

„Vreme je pred praznike, katoličke i pravoslavne. Strahujemo da će nešto organizovati, neki jači nemir, da bi normalno radili na projektu podele. To je ono što me plaši“, rekla je Trajkovićeva za Dojče vele.

Na pitanje da li sadašnja situacija izgleda kao obična predstava ili je ovo pravo zaoštravanje, ona kaže da je način po kome je predsednik Vučić pokrenuo zaoštravanje trupa iz Prištine, „imao za cilj da uplaši Srbe sa severa Kosova, da naprave opšti haos“.

„Te kreću se ovde, te stigli su dovde. Snage koje je Tači organizovao – to je bio impozantan broj, što znači da je bio dogovor“, napominje Trajkovićeva

Prema njenim rečima Srbi su željni iskrene informacije.

„Vi imate medije koji dolaze iz Beograda i koji su otrovni. Taj jedan „Danas“ koji dolazi… Ja ne znam da li sever uopšte uzima „Danas“. Kod nas dole u enklavama stižu četiri komada, trče da ga uzmu oni koji ga čitaju. I to je to. Velika je propaganda, mediji su potpuno pod kontrolom. Sve je u službi stvaranja panike kod stanovništva i to je opasno“, ističe Trajković.

Dodaje da i Albanci imaju svoje medije koji imaju zadatak da nešto popularišu, ali da vidi obične građane, „sirotinju koja uglavnom kupuje mnogo hleba, koja hrani porodicu prvenstveno hlebom, jer druge namirnice jedva da može da priušti“.

„Oni kupuju i po sedam-osam komada, za njih je poskupljenje zaista veliki udar, a zna se da hleb ulazi iz Srbije“, kaže Trajković.

Očekuje da će Ramuš Haradinaj vrlo brzo suspendovati tu odluku na dobrobit svih stanovnika i da će to privesti normali – „otprilike u trenutku kada tema podele ne bude više tema“.

Cela klima u zdravstvu oko nestašice lekova izazvanih blokadom nastalom zbog uvođenja taksi na proizvode iz Srbije se, prema njenim rečima „veštački stvara“ i pravi nezadovoljstvo  stanovništva.

„Paralelno je išlo i ovo hapšenje. Očekivala se i mnogo snažnija reakcija građana, ali očigledno je da su se Srbi opametili i više ne reaguju tako da se okupljaju ili da prave barikade. Sada je reakcija mnogo mirnija, što znači da ne veruju Vučiću“.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More