Dobiju novac za projekte, a onda ih naplate i od građana

Foto: Wikimedia
529

Samo u poslednjem kvartalu 2018, za projekte Ledena šuma i Srpsku nedelju mode, iz gradske i pokrajinske kase izdvojeno je gotovo 12,5 miliona dinara, a kada se uzmu u obzir prethodna izdvajanja, na račune udruženja koji ih organizuju uplaćeno je više od 50 miliona dinara poreskih obveznika, iako su nekim od njih računi u tom trenutku bili u blokadi, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Reč je o projektima koji se poslednjih nekoliko godina pojavljuju na mnogim javnim konkursima istovremeno, a koji nakon što dobiju izdašna sredstva, svoje sadržaje posetiocima ipak dodatno naplaćuju, piše VOICE (www.voice.org.rs).

U oktobru su, od Gradske uprave za kulturu Novog Sada, putem drugog Javnog konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata u kulturi, milion dinara dobili realizatori Srpske nedelje mode, čiji račun je u momentu dodele novčane podrške bio u blokadi.

Na Konkursu za podsticanje programa iz oblasti privrede od javnog interesa za Grad Novi Sad prijavilo se i udruženje građana Nacionalna komora za modu Srbije, organizator Srpske nedelje mode, ali je Gradska uprava za privredu odbila da ga finansira zbog dugovanja i prinudne naplate.

Ipak, blokirani račun nije predstavljao problem Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, da Srpskoj nedelji mode dodeli dvesta hiljada dinara, navodi VOICE.

Takođe, za vreme finansijske blokade, „Nacionalna komora“ dobija od Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam 2,3 miliona dinara, a u sklopu konkursa za finansiranje projekata od značaja za turistički potencijal Vojvodine.

Uprkos činjenici da je dobila budžetska sredstva iz više izvora, Srpska nedelja mode će naplaćivati prisustvo modnim revijama od 250 do 500 dinara, baš kao što će i klizači u Ledenoj šumi od decembra iznajmljivanje klizaljki plaćati dvesta dinara, a ulaznice pedeset dinara više.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More