Duhovna akademija povodom desetogodišnjice upokojenja patrijarha Pavla: “Posle Boga najviše je voleo svoj narod”

Foto: Youtube printscreen AgapeShow
308

U porti manastira Rakovica, u prisustvu više stotina poklonika iz Beograda i Srbije, održana je svečana duhovna akademija povodom desetogodišnjice upokojenja patrijarha Pavla.

Protojerej dr Savo Jović, glavni sekretar Svetog arhijerejskog sinoda, dr Ljubomir Ranković, urednik “Glasa Crkve”, i sveštenik Aleksandar Milutinović, paroh iz Resnika i sveštenoslužitelj manastira, osvetlili su život i delo omiljenog srpskog patrijarha, pišu Novosti.

Vikipedija

“Patrijarh Pavle je posle Boga najviše voleo svoj narod. Ali ne po svaku cenu – rekao je prota Savo Jović, i podsetio da je Pavlovo patrijarhovanje odlikovao napor da brod Crkve i naroda vodi jevanđelskim putem, po ugledu na Svetog Savu.

Protođakon dr Ljubomir Ranković naglasio je da je patrijarh Pavle odmah po rođenju “dočekan na ruke Boga živoga”.

“Onaj koji je rođen u Kućancima, postao je beskućnik. Telesno se na kraju skućio u manastiru Rakovici, a duhovno u srcu i duši svoga naroda. Onaj koji će postati duhovni otac celog jednog naroda, ostao je bez oca još u kolevci. Onaj koji je predodređen da bude poglavar Pravoslavne crkve – majke srpskog naroda, svoju majku nije upamtio. To je bio njegov život”, podsetio je Ranković.

Izvor Novosti.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More