Lideri G20 zaobišli trgovinske tenzije, podržali reformu STO

Foto: G20 Press Office via AP
402

Lideri G20 su, u tekstu zajedničkog saopštenja, zaobišli globalne trgovinske napetosti, ali su podržali reformu Svetske trgovinske organizacije.

Kako navodi Rojters, koji je imao uvid u tekst saopštenja, SAD su potvrdile da ostaju pri povlačenju iz Pariskog klimatskog sporazuma, dok su ostale članice G20, koje su potpisale sporazum, proglasilo taj pakt nepovratim i poručile da će ga primeniti u potpunosti.

Evropski zvaničnici prethodno su saopštili da su zemlje članice G20 pristale da se posvete reformi Svetske trgovinske organizacije u preliminarnom nacrtu saopštenja, koje bi trebalo da bude objavljeno kasnije danas, na kraju dvodnevnog samita u Buenos Ajresu

Prema njihovim rečima, pitanje migracija i izbeglica biće svedeno na minimumu u nacrtu kominikea.

S druge strane, kada je reč o klimatskim promenama, tu neće biti uzmicanja od ranijih stavova, dodali su oni.

Rojters je preneo i izjavu portparola organizatora samita G20, koji je rekao da su lideri veoma blizu sporazuma o reformi STO i da su „mnogo napredovali u trgovinskim pregovorima“.

On je dodao da će lideri G20 o klimatskim promenama razgovarati na sednici, koja će biti održana u jutarnjim časovima po lokalnom vremenu, kao i da se očekuje da pregovori o nacrtu zajedničkog kominikea traju do „poslednjeg trenutka“.

Prema navodima neimenovanih evropskih diplomata, pregovori u prestonici Argentine trajali su celu noć, a njihov rezultat je moguć napredak u pronalaženju rešenja za globalni trgovinski sistem, dodaje AP.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More