Srpski umetnici na Sajmu umetnosti u Minhenu

254

Beogradska galerija “X vitamin”, koja u decembru navršava dve godine od otvaranja, ove jeseni učestvuje na internacionalnom sajmu umetnosti “Positions Munich Art Fair”, koji se održava od 17. do 20. oktobra u Minhenu, u okviru kojeg će predstaviti četiri srpska umetnika – Marinu Marković, Uroša Ðurića, Miću Stajčića i Nikolu Markovića.

Positions Art Fair održava se tokom godine i u Berlinu, kao partner manifestacije Berlin Art Week, Frankfurtu i Bazelu.

Fokus je na promociji najupečatljivijih i najznačajnijih aktuelnih pozicija savremene umetnosti iz celog sveta.

“X vitamin” je jedina galerija ikad sa ovih prostora koja će se premijerno predstaviti na ovogodišnjem izdanju sajma u društvu većeg broja izlagača iz Zapadne Evrope i nekoliko galerija iz drugih delova sveta (Poljska, Izrael…).

Galeriju su osnovali i vode Ksenija Marinković, istoričarka umetnosti i Mića Stajčić, vizuelni umetnik.

Galerija zastupa savremene domaće autore srednje i mlađe generacije, među kojima i istaknute umetnike iz regiona.

Veliku pažnju poklanja afirmisanju jezika savremene umetnosti i edukaciji publike, kao i istraživanju i unapređenju modela tržišta umetnosti kod nas.

Predstavljanje galerije “X vitamin” na sajmu umetnosti u Minhenu, podržala je nacionalna platforma “Srbija stvara” (Serbia creates), koja se zalaže za uvođenje strateških mera u cilju razvoja kreativnih i inovativnih industrija, za jačanje kulturne diplomatije i pozicioniranje Srbije kao zemlje kreativnih, inovativnih i originalnih ljudi i ideja.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More