“Kameno postolje krije tajnu”: Sređivali postament na “Pobedniku”, pa otkrili kamen na kojem OVO piše (FOTO, VIDEO)

FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC
297

Figura “Pobednika” krajem prošle nedelje prebačena je u Smederevo gde je čeka detaljna restauracija, ali su tek njenim skidanjem sa postamenta na Kalemegdanu otkrivene mnoge prilično šokantne činjenice, pa i jedna neverovatna misterija, piše Blic.

Naime, kako je za “Blic” obelodanio vajar Zoran Kuzmanović, zadužen za restauraciju “Pobednika”, figura je za postolje bila pričvršćena samo sa zarđalom sajlom i devet šrafova, te je postojala realna mogućnost da, usled jakog vetra, jedan od simbola Beograda čak i padne a postolja!

Tokom jučerašnjeg dana, međutim, kada su obavljani radovi na samom postamentu na Kalemegdanu, otkrivena je velika tajna koju je krilo postolje.

“Posle demontaže ustanovljeno je da je jedan kamen deo nadgrobnog spomenika, na kom je ispisano: STA […] […] S KOJOM J[…] U BRAKU 18[…]. Kamen će biti očišćen i sačuvan”, obelodanili su iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda na zvaničnom Tviter nalogu “Pobednika”.

Usledilo je i delimično objašnjenje.

Posle 91 godine napustio svoje mesto: Pogledajte kako je izgledalo spuštanje “Pobednika” sa postolja (FOTO, VIDEO)

“Iako je na Beogradskoj tvrđavi kroz vekove bila praksa da se prilikom gradnje koriste spolije – kameni blokovi koji su imali prvobitno drugu funkciju, ovako nešto, na postamentu “Pobednika” je iznenađenje”.

Izgleda nedodirljivo, ali ipak… Na “Pobedniku” otkriveno čak 30 rupa od metaka, evo gde se tačno nalaze (FOTO)

Podsetimo, na Beogradskoj tvrđavi, na nekoliko stotina metara od mesta gde se nalazi “Pobednik”, ranije su takođe pronalažene ploče koje su po svemu sudeći tu dovožene sa Starog groblja koje se nalazilo na Tašmajdanu.

Neverovatan pogled: Ovako čuveni “Pobednik” vidi Beograd (FOTO,VIDEO)

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More