Bjelogrlić: Svaka nova generacija ima potrebu da osvaja svoje slobode (FOTO)

Foto/Tanjug/Dragan Kujundžić
135

“Svaka nova generacija ima potrebu da osvaja svoje slobode”, izjavio je danas glumac Dragan Bjelogrlić, povodom 200. izvođenja predstave “Let iznad kukavičjeg gnezda”, u kojoj još od 2005. godine na sceni Beogradskog dramskog pozorišta igra glavnu ulogu.

Prema njegovim rečima, u početku je u pozorište dolazila publika koja je gledala istoimeni čuveni film Miloša Formana, sa Džekom Nikolsonom u ulozi Mek Marfija.

“Nakon prvih 20 ili 30 izvođenja predstave ljudi su, uglavnom, upoređivali naš komad sa istoimenim filmom Formanovim filmom. Sada u BDP dolazi publika koja prvi susret sa tim maestralnim tekstom ima preko naše predstave”, kazao je Bjelogrlić i dodao da svojevrsna oda slobodi čini taj teskt uvek aktuelnim.

Poznati glumac kaže da “dok god postoji čovek, tragaće za nekom slobodom”.

“Zanimljiva je sudbina tog teksta, jer je izašao nakon Drugog svetskog rata za vreme takozvane ”gvozdene zavese”. Tekst je govorio o borbi pojedinca protiv sistema i u vreme studentskih demonstracija i hipi pokreta svet je mnogo više razgovarao o ljudskim slobodama. Taj tekst se vezivao i za momenat dolaska slobode sa ulaskom liberlanog kapitalizma u ta istočno-evropska društva. Mi živimo danas taj liberalni kapitalizam, doduše u balkanskoj verziji. Ovde i u svetu, koji duže od nas upražnjava liberalni kapitalizam, pitanje slobode pojedinca je aktuelnije nego ikad”, rekao je Bjelogrlić.

Foto/Tanjug/Dragan Kujundžić

Za njega je priča o ljudskoj slobodi veoma univerzalna i kada nastane dobra predstava sa tako sjajnim tekstom, ona ima mogućnost da komunicira sa različitim generacijama u različitim vremenima.

“Svaka nova generacija ima potrebu da osvaja svoje slobode. Jedan pametan čovek mi je kazao da sam ja u predstavi Srbija, a da je bolnica u koju sam u komadu dospeo, zapravo, svet. To se desilo nakon nekoliko uvodnih izvođenja predstave 2005. godine. Eto, to je bio njegov doživljaj predstave. Imali smo sreću da radimo predstavu po tekstu koji predstavlja upečatljivu odu ljudskoj slobodi i zato je sa uspehom igramo i danas”, kazao je Bjelogrlić i dodao da je imao prilike u karijeri da igra predstave koje su imale mnogo izvođenja – “Mala” sa 170 i “Moja draga” sa 150 izvođenja.

Prema njegovim rečima, kada izađe premijera glumci još sprovode rediteljske zadatke, a posle 30. izvođenja ansambl uzme predstavu pod svoje.

“Interesantno je da predstava ”Let iznad kukavičijeg gnezda” traje pet minuta kraće nego na premijeri, što nije uobičajno. Skinuli smo neke tranzicije i malo ubrzali predstavu. U ovih 200 izvođenja sala samo dva ili tri puta nije bila puna”, kaže Bjelogrlić.

On ističe da je srećan jer igra u predstavi u kojoj postoji deset sjajnih uloga, gde njegove kolege igraju ludake i praktično mogu da rade šta hoće. Predstava već dugo izgleda, kaže, kao “dobro izmontiran film” i ona je, već dugo njegov jedini kontakt sa pozorištem.

Prema njegovim rečima zajedno sa ansamblom predstavu je igrao svuda po Srbiji, u Rijeci, Puli i Banjaluci.

“Nismo igrali u Sarajevu, Zagrebu i Ljubljani, ali novi direktor BDP-a Jug Radivojević najavljuje takvu mogućnost do kraja godine. Siguran sam da bi predstava izazvala veliku pažnju u regionu, iako tamošnja publika voli da vidi pozorišne predstave sa nekim tekstom srpskog pisca”, kazao je Bjelogrlić.

Dramu “Let iznad kukavičjeg gnezda” napisao je Dejl Vaserman 1962. godine. Prvo izvođenje bilo je 1963. godine na Brodveju, sa Kirk Daglasom u glavnoj ulozi.

U Beogradu je premijera premijerno izvedena u Beogradskom dramskom pozorištu, 5. novembra 2005, u režiji Žanka Tomića, sa Draganom Bjelogrlićem u glavnoj ulozi, dok je 200. izvođenje zakazano za 19. oktobar, na sceni “Olivera i Rade Marković”.

U predstavi pored Bjelogrlića igraju Slobodan Boda Ninković, Milan Čučilović, Milica Zarić, Daniel Sič, Feđa Stojanović, Marko Živić, Srđan Dedić, Savo Radović.

Foto/Tanjug/Dragan Kujundžić
Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More