Ko s kim zbog politike ne može da igra fudbal?

Foto/Unsplash/Liam McKay
464

BEOGRAD – Pred žreb za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, UEFA najpre odredila gde su politički problemi jači od fudbalske igre.

Evropska fudbalska federacija definisala je pet politički osetljivih odnosa među zemljama zbog kojih te reprezentacije ne mogu biti spojene žrebom za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

“Mogu postojati politički ili bezbednosni razlozi koji onemogućavaju da timovi igraju jedni protiv drugih zbog čega su razdvojeni na žrebovima jer želimo da mečevi mogu biti odigrani i da se pobednici određuju na terenu”, kažu u UEFA-i za BBC na srpskom.

Činjenica da je i srpska reprezentacija među onima o čijem se žrebu posebno vodi računa nije iznenadila Fudbalski savez Srbije (FŠ).

“UEFA uvek vodi računa da isključi mogućnost da se sastanu u istoj grupi zemlje gde postoje političke tenzije. To ni do sada nije bilo moguće”, rekao je generalni sekretar FŠ Jovan Šurbatovic.

Ipak, ono što je moguće je da se sporni susreti dogode u kasnijim fazama takmičenja – kada žreb ne igra ulogu, već rezultati.

“Ukoliko bi se desio takav slučaj, analizirali bismo mogućnosti kako bi mečevi mogli da budu odigrani – na primer, igranje na neutralnom terenu, igranje utakmica sa ili bez navijača”, pojasnili su u UEFA.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More