Istraživanje američke fondacije: U Nemačku stiže mali broj kvalifikovanih radnika iz zemalja EU

Pixabay
94

Nemačko tržište rada vodeće je odredište kvalifikovanih radnika, ali u poslednje vreme u tu zemlju stiže relativno mali broj takvih radnika iz zemalja EU.

Predviđajući dugoročni trend opadanja imigracije iz EU, kvalifikovani radnici iz trećih zemalja postaće važniji za Nemačku, pokazalo je istraživanje američke neprofitne organizacije Bertelsman fondacije.

Prema nemačkom registru stranaca, u 2018. godini zabeležena su 38.682 kvalifikovana radnika iz zemalja koje nisu u EU, što je gotovo isti broj kao i godinu ranije, kada ih je bilo oko 38.080, piše portal Index.hr.

Prošle godine su radnici iz zemalja izvan EU činili manje od 0,1 odsto od 47,5 miliona radnika u Nemačkoj. Većina iz te skupine došla je iz Indije, SAD, Bosne i Hercegovine i Kine.

U 2018. ukupno je 635.537 radnika imigriralo u Nemačku iz EU, dok je njih 526.329 došlo iz zemalja izvan bloka.

Više od 60 odsto evropskih imigranata su kvalifikovani radnici, sa srednjom stručnom spremom ili stručnim osposobljavanjem. No, Bertelsman fondacija procenjuje da će dotok iz zemalja EU pasti kako se populacija smanjuje i stari.

Prošle godine, najveću skupinu među imigrantima u Nemačkoj činile su izbeglice, njih devet odsto. U 2015. godini kada je migrantska kriza bila na vrhuncu činili su 23 odsto svih imigranata.

Izvor b92.net
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More