Uz podršku iz Norveške, do boljih uslova za mališane u vrtiću u Babušnici

Foto/Unsplah/Sandy Millar
174

Vrtić “Dečja radost” u Babušnici postaće energetski efikasniji zahvaljujući podršci Norveške, preko projekta “Norveška za vas – Srbija”, vrednog 123.000 evra, kroz koji će u naredna tri meseca biti poboljšani uslovi za smeštaj i rad 146 dece i zaposlenih u obdaništu.

Zgrada te ustanove sagrađena je pre više od 30 godina, a svakodnevno je koristi 127 dece uzrasta od tri do šest godina i 19 vaspitača i zaposlenih.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), rekonstrukcija objekta u Babušnici obuhvata ugradnju termičke izolacije spoljašnjih zidova, izradu fasade, zamenu stolarije, ugradnju termičke izolacije tavanske međuspratne konstrukcije i zamenu oluka.

Projetkom će biti poboljšano energetsko upravljanje na opštinskom nivou, što će dovesti do ušteda u korišćenju energenata, a sve finansijske uštede biće iskorišćene za unapređenje rada vrtića.

Prema rečima menaždera projekta “Norveška za vas – Srbija” Radula Ristovića, podrška Norveške usmerena je na unapređenje infrastrukture u lokalnim samoupravama koje spadaju u treću i četvrtu kategoriju razvijenosti u Srbiji.

“Sredstva su usmerena na ključne intervencije u opštinama, čime će biti stvoreni uslovi za bolji život stanovnika. U povećanje energetske efikasnosti u vrtiću u Babušnici, Kraljevina Norveške ulaže 100.000 evra, a opština Babušnica 23.000 evra”, rekao je Ristović, a navodi se u saopštenju.

Kroz aktivnosti koje se odnose na primenu principa dobrog upravljanja regulisaće se korišćenje i održavanje instalacija, kao i korišćenje ušteđenih sredstava radi energestke efikasnosti.

Aktivnosti se sprovode u partnerstvu sa programom Swiš PRP, koji podržava Vlada Švajcarske.

Infrastrukturni projekti, čija će implementacija trajati do maja 2020. godine, koje Norveška finansira sa 780.000 evra, poboljšaće funkcionisanje objekata za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, obrazovanje, kulturu i sport i obuhvatiće izgradnju kanalizacione mreže, a aktivnosti će biti sprovedene u Babušnici, Beloj Palanci, Beloj Crkvi, Vladičinom Hanu, Golupcu, Knjaževcu, Kučevu i Surdulici.

Cilj projekta “Norveška za vas – Srbija” je da doprinese ravnomernom društveno-ekonomskom razvoju u Srbiji kroz povećanje mogućnosti zapošljavanja, posebno ranjivih i marginalizovanih grupa, podršku socijalnoj koheziji, unapređenje lokalne infrastrukture i uspostavljanje okvira informacione bezbednosti elektronske uprave u Srbiji.

Projekat finansira Kraljevina Norveška sa 6,18 miliona evra, a aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More