Egipat na beogradski sajam dovodi, pisce, umetnike, ministre

Foto: PixaBay
122

Pod sloganom „Pismo = glava“ Međunarodni beogradski sajam knjiga počinje sutra i trajaće do 27. oktobra. U halama Beogradskog sajma, predstaviće se pet stotina direktnih izlagača, od kojih njih šesdeset dolazi iz inostranstva, a zemlja počasni gost sajma je Egipat.

Ovogodišnji sajam knjiga je posvećen jubilejima Miloša Crnjanskog, Danila Kiša i Milorada Pavića, a otvoriće ga srpski pisac Milovan Vitezović .

Tokom osam dana posetioci će moći da sagledaju aktuelnu domaću izdavačku produkciju i da po najpovoljnijim cenama obogate svoje zbirke najnovijim naslovima. Duško Kovačević, novoizabrani predsednik Odbora Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, prisetio se prvog dolaska na Sajam knjiga, kada je u Beograd došao kao učenik osnovne škole u Šapcu.

– Nadam se da će i ove godine autobusi iz čitave Srbije dovesti na Sajam knjiga decu, koja su sve više vezana uređaje koji ih dekoncentrišu, a ne bih hteo da kažem težu reč – raspamećuju. Sajam knjiga je jedna od retkih odbrana ne samo knjige, već i radosti čitanja – naveo je Dušan Kovačević.

Gost 64. Međunardonog beogradskog sajma knjiga u narednih sedam dana, Egipat – zemlja počasni gost te najveće kulturne manifestacije u regionu, posetiocima će se predstaviti raznolikim kulturnim programom.

Sajam na čijem će otvaranju govoriti i egipatski pisac i direktor Međunarodnog sajma knjiga u Kairu Haitam Al Haj Ali biće prilika da Egipat posetiocima predstavi svoju bogatu kulturu i stvaralaštvo kroz istoriju dužu od 5.000 godina, a u tome će pomoći brojni egipatskih pisaca, ministarka kulture, tri biviša ambasadora u Srbiji i SFRJ i nekadašnji ministra za antikvitete, članovi baleta Kairske opere.

Članovi baleta Kairske opere, osnovanog 1966. godine, a koji je poznat i po izvođenju Aide pored piramida, prvi nastup imaće već na svečanom otvaranju sajma koji će se do 27. oktobra odvijati pod sloganom “Pismo glava”.

Otvaranju štanda Egipta – zemlje prijatelja Sajma knjiga, koji je samo prošle godine posetilo 193.000 ljudi, prisustvovaće ministri kulture dve zemlje Ines Avdel Dahen i Vladan Vukosavljević, kao i gradonačelnik Beograda.

Pisac Haitam Al Haj Ali, koji je i predsednik Generalne egipatske organizacije za knjige, a čija su najpoznatija dela “Bol je iznenadila vreme” i “Eksperimentisanje u kratkim pričama, studija o pričama Jusufa Šarunija” učestvovaće u ponedeljak na orkuglom stolu “Sajmovi knjiga i izadavačka delatnost”.

Diskusija o knjizi “Egipatska književnost u prevodu na srpski”, uz učešće egipatskih pisaca i novinara planirana je za utorak.

Objavljivanje srpske verzije knjige “Srbija u očima Egipta”, plairanom za sredu, prisustvovaće između ostalih ministar Ivica Dačić, bivši ambasadori Egipta u SFRJ i Srbiji Amr Alguvejli, spisateljica Mai Kaled.

Seminar “Iskustvo u prevođenju srpske književnosti na arapski”, kao i predavanje o razvoju filmske industrije u Egiptu egipatskog filmskog režisera Ahmeda Avada, planirani su za petak.

Subota je rezervisana za projekciju filma “Dnevnik državnog tužioca” reditelja Teufika Saleha, snimljenog po knjizi Teufika Al Hakima kao i za diskusiju o knjizi “Kairo u 1.000 godina” autora Gamala Gitanija.

Projekcija filma “Ogrlica i narukvica” reditelja Kairi Bešara, rađenog po priči Jahje Tahera Abdulaha i diskusija o knjizi “Egipatske kraljice” govoriće Mamduh Eldamat – profesor Egiptologije i bivši ministar antikviteta u Egiptu u planu su za poslednji dan Sajma knjiga.

Tokom sajma, zemlja počasni gost, organizovaće i brojne radionice za decu. Na štandu Egipta 24. oktobra nastupiće trupa “Al Aragoz” koja pokretima ruku “priča priče”.

Balet Kairske opere nastupiće u nedelju u beogradskom Narodnom pozorištu, a u ponedeljak u SNP U Novom Sadu, a članovi trupe osim delova iz poznatih baletskih predstava, izvešće i tradicionalne egipatske plesove.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More