Jesenji radovi u toku: Manastirska bratija, sestrinstvo, učenici i vladika vredno rade (FOTO)

Foto/Facebook/Bogoslovija Prizren/@bprizren
250

Srpske manastire i gazdinstva na Kosovu i Metohiji već godinama posećuje sve veći broj ljudi, koji se sabira iz raznih krajeva, od Srbije, preko regiona, i širom sveta. Dolaze pojedinačno, u grupama, Srbi, stranci, Albanci, pravoslavci i drugih vera, članovi diplomatskog kora, vojnici, piše Kossev.info.

I oni koji ne učestvuju aktivno na molitvi, uživaju ugošćeni trpezom i dobrodošlicom sestrinstva i bratije, a posebno ih fascinira svežina i živost istorije duge toliko vekova. Na strane posetioce utisak ostavlja vizantijska umetnost, ali i visoko obrazovanje metohijskih monaha, uključujući i to što će im se oni srdačno obratiti na više jezika.

U toku su jesenji radovi na polju, ubiranje plodova koje su monasi i sestre negovali tokom proleća i leta. Po svedočenju monaha, godina je bila plodna – sa dovoljno kiše i sunca i sve što su gajili, rodilo je bogato.

U ovim poznim oktobarskim danima u poljima je u punom jeku i berba kukuruza. Tako ubran kukuruz treba i skladištiti u ambare, a za mobu je uvek dobrodošla pomoć.

Na jednom od najvećih gazdinstava, ekonomiji manastira Gračanica u selu Badovac, u nedavnoj mobi pomagao je i vladika raško-prizrenski Teodosije sa svojim učenicima Prizrenske bogoslovije. Sakupljali su kukuruz i komišali, a atmosfera je bila radosna, čime su se u crkvi i pohvalili, preko internet stranica na kojima objavljuju vesti o svojoj eparhiji.

U gradu na Bistrici, Prizrenu, gde se i nalazi istoimena bogoslovija, radna akcija je u punom jeku. Sada se kukuruz skladišti u ambare. Bogoslovima su ovog puta pomogli i učenici Muzičke škole iz Stanišora, inače jedne od najcenjenijih muzičkih škola u Srbiji.

Da pomognu, tu su bili i gosti sveštenici iz Gračanice i Uroševca, bratija manastira Draganca predvođena igumanom Ilarionom ali i sestrinstvo manastira Gračanice, predvođeni vladikom Teodosijem, koji je i dekan bogoslovije.

Радна акција се наставља – матуранти Призренске богословије, ученици Музичке Школе из Станишора, свештеници из Грачанице…

Gepostet von Богословија Призрен am Donnerstag, 17. Oktober 2019

 

 

Izvor Kossev.info,Facebook/Bogoslovija Prizren
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More