Dečje igre bez granica održane u Italiji! Među takmičarima i mališani iz Srbije

Igre su održane u  u Toriju di Kvartesolo, a učestvovalo je 26 ekipa, od kojih je 12 bilo sastavljeno od dece mlađeg, a 16 starijeg uzrasta.

Foto Youtube Printscreen
179

Već četvrtu godinu zaredom udruženje “Sloga” iz Vićence i Basana del grapa organizuju Dečije igre bez granica u saradnji sa srpskom dopunskom školom “Sveti Sava” i pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Igre su održane 12. oktobra u  u Toriju di Kvartesolo, a učestvovalo je 26 ekipa, od kojih je 12 bilo sastavljeno od dece mlađeg, a 16 starijeg uzrasta.

Igra, pesma i osmeh na Trećoj smotri dečjeg folklora u Italiji

Igre je svečano otvorila nova učiteljica srpske dopunske škole, Dragica Doderović. Takmičili su se na šest terena u igrama kao što su poligon 1 i 2, između dve vatre, iks-oks, košarkica i ukradi zastavicu. Svaka ekipa bila je sastavljena od 5 igrača i jednog kapitena. Učestvovali su đaci srpske dopunske škole sa punkova iz Vićence, Basana del Grape, Torija, Skia i Alontea, kao i deca članovi srpskih udruženja, a po prvi put su učestvovale i ekipe iz Srbije, Republike Srpske i Slovenije.

 

Deca su  imala priliku da pogledaju i predstavu “Iscepana bajka”, koju su izveli glumci Kreativnog studija “Čarolija” iz Novog Sada. Osim igara na terenu, deca su se takmičila i u igri znanja koje su realizovale učiteljice srpske škole Jelena Jovanović i Dragica Doderović. Održan je mini kviz pod nazivom “Velikani dečije srpske književnosti” kao i igra “Na slovo B”.

Po završetku igara bez granica svim ekipama koje su učestvovale podeljene su zahvalnice a najboljima medalje.

Prvo mesto iz starije grupe osvojila je ekipa “Hajduci”, drugo mesto ekipa “Starogorci”, a treće ekipa “Kruna Jugovići”. Iz mlađih grupa prvo mesto je pripalo ekipi “Kruna leptirići”, drugo mesto ekipi “Beloglavi stupovi” a treće mesto su podelile ekipe “Božuri” i “Srpski tigrovi”. Svi ostali učesnici su dobili diplome za učešće.

Istog dana održan je i tradicionalni turnir veterana “Sloge”, a najbolji su dobili i četiri pehara. Pehar za fer-plej je pripao ekipi iz Rogatice, treće mesto osvojila je ekipa “Kruna”, drugo ekipa “Dijana” a najbolji su bili članovi “Edil Vidre”. Odigrana je i jedna ženska revijalna utakmica između ekipa “Sloga šljivovice” i “Kranjske kobasice”.

Po završetku igara učesnici su mogli da uživaju u kraćem kulturnom programu u okviru manifestacije “Sabor srpske Sloge” na kome su se osim domaćina predstavili i gosti sa svojim folklornim ansamblima – Udruženje za očuvanje tradicije “Stara gora ” iz Rogatice, KUD “Brdo” iz Kranja i KUD “Žika Lazić” iz Lugavčine , koji su bili i gosti kod naših prijatelja iz udruženja “Kruna” iz Skija.

Udruženje “Sloga” organizovalo je i dečiju predstavu  “Velika zbrka” u izvođenju grupe “Čarolija” iz Novog Sada, a za novembar ove godine najavljuju novu predstavu takođe za najmlađe “Pipi duga čarapa”, javlja RTS.

Izvor RTS

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More