Samo jedan čovek u Srbiji gaji alpake, čija je vuna najskuplja na svetu

Printscreen rts.rs
258

Dok alpake, životinje sa Anda iz roda lama, doživaljvaju ekspanziju gajenja širom Evrope, Amerike i Australije, u našoj zemlji nema uzgoja. Da sve ne bude tako potrudio se jedan Valjevac koji na porodičnom imanju gaji alpake, zanimljive i korisne životinje čija je vuna najskuplja na svetu, piše rts.rs.

Lepe i atraktivne su alpake na porodičnom imanju Milijana Savića, na samoj periferiji Valjeva. kako su i odakle stigle ovde, zna samo Milijan. Alpake su mu bile veliki izazov da ih prvi počne gajiti.

„Jako je životinja zanimljiva za gajenje, laka za gajenje, za dresuru. Njihova vuna se smatra najkvalitetnijom vunom na svetu, postiže izuzetno visoku cenu. Koristi se puno kao terapijska životinja, naročito kod neuroloških obolenja i veoma je skromna u svojim zahtevima“, priča trgovac Milijan Savić.

PRINTSCREEN RTS.RS

Alpake su se brzo i lako prilagodile našem podneblju. Dva skupocena mladunčeta rođena su u Valjevu.

„To je životinja koja ne traži niti staju, odnosno potrebna joj je samo jedna nadstrešnica. Njena ishrana se zasniva na otprilike 50 odsto ishrane koju koriste ovce ili koze, dok je njena vrednost vune, može se reći, 30 pa i više puta veća nego vuna od ovaca“, objašnjava Savić.

U Srbiji više nigde nema alpaka, zato ovde ipak imaju mali problem – sve četiri alpake su ženke. Briga je sada kako proširiti stado.

Dok se rešava to pitanje ne prestaje posvećenost i ljubav cele porodice Savića prema alpakama, ali i poni konjima i kozicama.

„Životinje su uvek bile velika očeva ljubav i on je želeo kada završi sa poslom da se posveti njima. U početku, nama se ta njegova ideja nije mnogo dopadala, ali kako su životinje počele da pristižu mi smo sve više i više njih voleli“, kaže Milijanov sin Radosav.

Unuk Danilo dao je svim konjima imena, a svakodnevno provodi vreme sa životinjama na imanju.

Na dva hektara svog imanja, pored reke Jablanice, Savić je najpre zasadio 400 oraha i stotinak drenjaka. Jezero je poribljeno šaranom i klenom, a služi za navodnjavanje sadnica.

Alpake, poni konje i koze je nabavio i zbog organskog đubriva potrebnog za orahe i drenjke.

Izvor RTS.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More