Da li i koliko se zarađuje od uzgajanja kupusa u Srbiji?

Foto/Unsplash/Gabriel
172

Ukoliko ste razmišljali o investiranju u povrtarske poslove u Srbiji, pročitajte šta o tome, iz iskustva, kažu meštani Glogonja kod Pančeva. Da li je isplativo baviti se uzgajanjem kupusa?

Trenutno je aktuelno sečenje kupusa, a Glogonjci kažu da je rod dobar pa očekuju i zaradu, piše rtv.rs.

Ranije sorte već su stigle, dok će pojedini sačekati još desetak dana. Ove godine pod kupusom je u tom mestu oko 100 hektara. Godina je bila takva da je bilo potrebno mnogo zalivanja, prskanja protiv plamenjače i crva, ali je rod dobar.

“Ovo su malo ranije sorte, vegetacija je 75 dana. Imam dve sorte ekskalibur i potomak, one su najbliže futoškom kupusu, imaju tanak list i brzo i lako se kisele”, kaže Branislav Mladenović iz Glogonja, dok Milan Jaćimovski dodaje da kupus nije veliki, ali ima težinu.

Većina povrtara u Glogonju sadi krompir i kupus. Od krompira pokrivaju troškove, a od kupusa ostaje zarada i to je računica kojom se godinama vode. Trenutno je cena tog povrća od 20 do 30 dinara, piše eKapija.

“Kao drugi usev ostvaruje solidnu zaradu. Imam oko 6.000 korena kupusa, toliko mogu da prodam, tako da, pošto je drugi usev, nakon krompira, ostaje čista zarada “, kaže Mladenović.

Saša Milosavljević tvrdi da, ako je cena kao što je sada, može da se zaradi:

“Na jednom hektaru sa ovim rodom zarada će biti oko 1,5 milion dinara, oko 12.000 evra. Ako su troškovi 2.000 evra, može da se zaradi baš lepo”, kaže Milosavljević.

Glogonjanci kupus prodaju uglavnom na pijacama u Beogradu i Pančevu, imaju i stalne kupce na veliko, pa za plasman nisu zabrinuti, a po kvalitetu su odavno poznati.

Izvor rtv.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More