64. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu: “U svetu postoji 5000 srpskih srednjovekovnih spisa, tražićemo povraćaj u maticu” (FOTO)

Foto/Tanjug/Zoran Žestić
582

Književnik i predsednik Udruženja književnika Srbije Milovan Vitezović otvorio je večeras Beogradski sajam knjiga, na kojem će svoja izdanja predstaviti 500 izlagača, a počasni gost ove godine je Egipat.

Vitezović je rekao da Srbija ove godine proslavlja osam vekova autokefalnosti SPC i da je Sajam knjiga kruna te proslave.

“Prema istraživanjima u svetu, postoji 5.000 srpskih srednjevekovnih spisa i mi ćemo zatražiti njihov povraćaj u maticu. Jednog dana izložićemo te spise, makar sagradili posebnu halu za to”, rekao je Vitezović i otvorio ovogodišnji Sajam knjiga.

Foto/Tanjug/Zoran Žestić

U ime zemlje počasnog gosta govorio je direktor Međunarodnog sajma knjiga u Kairu, Haitam Al Haj Ali.

On je kazao da je Egipat stara civilizacija koja veruje u moć knjige i da šalje tople pozdrave sa Nila svim ljubiteljima knjige u Srbiji.

Foto/Tanjug/Zoran Žestić

Kapije sajma za posetioce otvorene su danas, a pod sloganom “Pismo=glava” sve do 27. oktobra u programima Sajma knjiga predstaviće se 500 direktnih izdavača, od kojih 60 dolazi iz inostranstva.

Tokom osam dana posetioci Beogradskog sajma moći će da sagledaju aktuelnu domaću izdavačku produkciju, a ljubitelji knjige moći će da prisustvuju mnogim tribinama i promocijama novih i vrednih izdanja.

Pored predstavljanja egipatskih autora i nekoliko tematskih izložbi, biće organizovano na desetine tribinskih programa.

Neki od naših najboljih pisaca i književnih kritičara zameniće mesta, a slavni filmski reditelji govoriće o svom odnosu prema književnosti.

Velika pažnja biće usmerena na život i delo Danila Kiša, Milorada Pavića i Oskara Daviča, čije godišnjice smrti obeležavamo tokom cele godine.

Zanimljivim razgovorima biće osvetljen i veliki jubilej 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Školski dan 24. oktobra biće ulepšan dečijim čitalačkim časom, kada će učenici osnovnih škola govoriti stihove bajke Dobrice Erića i Grozdane Olujić, nakon čega će najmlađima posetiocima Ljubivoje Ršumović predstaviti Akademiju „Saradnici sunca“.

Veliku strip radionicu vodiće strip autor i pedagog Marko Stojanović.

Na Sajmu knjiga u Beogradu, osim izdavača iz Srbije, učestvuju i izdavači iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Maroka, Alžira, Tunisa, Nemačke, Belorusije, Švajcarske i Albanije.

U izložbenom programu učestvovaće Slovačka.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More