Alarmantno u BiH, komšije bez radne snage, uvoze se građevinci, trgovci ali i zabavljači

Foto: Ilustracija
151

Pad domaće radne snage već duži period beleži se u Bosni i Hercegovini.

Da BiH ostaje bez kadra, pokazuje i podatak da su varioci i zidari odavno na listi najtraženijih, jer su svoj trud i rad odlučili ponuditi van zemlje, najviše u Sloveniji.

Zato su poslodavci primorani tražiti novu radnu snagu među strancima.

Kako su potvrdili iz zavoda za zapošljavanje Federacije, Republike Srpske i Brčko distrikta, u prvih devet meseci dozvole je dobilo 2.413 stranaca. Neki su dobili nove dozvole, a neki su obnovili već postojeće.

“Najviše dozvola izdato je u prerađivačkoj industriji, obrazovanju, trgovini, hotelijerstvu, ugostiteljstvu i turizmu”, potvrdio je Haris Čuljević iz Federalnog zavoda.

U Republici Srpskoj najtraženije zanimanje je u sektoru umetnost, zabava i rekreacija odnosno za rad na promocijama, te u trgovinama, građevinarstvu, informaciji i komunikacijama.

Predviđena kvota

Interesantno je da je u RS strancima izdato 437 novih radnih dozvola, a Savet ministara dao je na raspolaganje svega 200, pa je na mestu pitanje koliko je zaista stranaca i našlo posao u BiH.

“Kvota se može prebaciti kada je reč o strancima s visokom stručnom spremom, strancu čiji se rad zasniva na međunarodnom sporazumu, profesionalnim sportistima, onima koji su se odrekli državljanstva BiH”, pojasnio je Zoran Elek, viši stručni saradnik za informiranje i odnose s javnošću Zavoda RS.

9.000 dozvola za pet godina

Alarmantan je podatak da je od početka 2015. pa do devetog meseca ove godine strancima izdato više od 9.000 dozvola za rad u BiH.

Već godinama najviše je izdato dozvola u oblasti prerađivačke industrije, trgovine i građevine.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More