Oprez! Svaki drugi lek koji se prodaje na Internetu je falsifikat!

Onlajn prodaja medikamenata nije u Srbiji toliko zastupljena kao u zemljama EU, SAD gde je dozvoljena kupovina preko interneta.

Foto:Pixabay.com
120

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije svaki drugi lek koji se kupuje na internetu je falsifikat.

Prodaja lekova preko interneta u Srbiji je zakonom zabranjena, te onlajn prodaja medikamenata nije u našoj zemlji toliko zastupljena kao u zemljama EU, SAD gde je dozvoljena kupovina preko interneta.

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva upozorava da lekovi koji se kupuju preko interneta, putem oglasa ili na pijaci nije kontrolisala Agencija za lekove te se ne zna njihovo dejstvo.

“Takvi lekovi osim izostanka terapijskog efekta mogu da imaju toksične efekte da trajno ugroze zdravlje pacijenata, pa čak dovedu i do smrti”, navodi Zelić za Tanjug.

Podseća da je jedino legalno mesto za nabavku lekova apoteka i da smo jedino tu sigurni šta kupujemo.

Dodaje da je u pojedinim zemljama dozvoljen promet lekova preko interneta, ali da to Srbija nije učinila jer je internet tesko kontrolisati.

“Internet je mesto gde je vrlo lako plasirati neproverene informacije, falsifikovane lekovie. Tu oblast je teško iskontrolisati i regulatorna tela u EU i SAD se dosta muče sa tim”, naglasio je on.

Dodaje da se danas falsifikuju sve grupe lekova. Nekada su to bili lekovi za potenciju, mršavljenje, anabolički steroidi, a da se danas falsifikuju i antibiotici i lekovi za najteža životno ugrožavajuća stanja.

“LjUdi često u situacijama kada su očajni, kada su u pitanju teška imunološka oboljenja, slučajevi kancera posežu za alternativnim izvorima lečenja koji se reklamiraju na internetiu. TU dolazimo do situacije da se pacijentima podmetne proizvod koji je skup, a ne samo da neće rešiti problem njihovih bližnjih već će ga i pogoršati”, naglasio je on.

Srbija je nedavno potpisala Konveciju Saveta Evrope u borbi protiv falsifikovanih lekova.

“Umrežavanjem pokušavamo da sprečimo kriminalce koji globalno deluju. Srbija je tranzitna ruta. Ministarstvo zdravlja, policija, Uprava carine se bore da se zaustave peomet lekova koji nisu kontrolisani u nacionalnoj kontrolnoj laboratoriji”, zaključio je Zelić.

Izvor Tanjug

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More