Džastin Trudo: Kanađani su odbacili podele

(Paul Chiasson/The Canadian Press via AP)
128

Kanadski premijer Džastin Trudo, koji je osvojio drugi mandat na izborima, poručio je da su Kanađani odbacili podele i izabrali program napretka.

Trudo je na jučerašnjim izborima, prema prvim procenama, pobedio konzervativnog rivala Endrua Šira. On je izgubio većinu, ali je ostvario iznenađujuće dobar rezultat uprkos tome što je oslabljen nizom skandala koji su narušili njegov imidž liberalnog političara, navodi AP.

Agencija napominje da je Trudo prekršio protokol pošto je održao govor u isto vreme kada se obraćao i njegov rival Šir.

Trudo je istakao i da će raditi i za one koji nisu glasali za njega.

Njegova Liberalna stranka će najverovatnije osvojiti najviše od 338 mesta u kanadskom parlamentu, ali će morati da formira koaliciju s nekom od manjih stranaka.

Trudo je vodio liberalnu politiku u proteklom mandatu, posle skoro desetogodišnje vladavine konzervativaca, ali su skandali u kombinaciji sa visokim očekivanjima uticali na njegove izborne šanse.

Liberali će verovatno morati da se oslone na Nove demokrate da formiraju vladu i ostanu na vlasti.

Džastin Trudo je sin liberalne ikone, nekadašnjeg premijera Pjera Trudoam i jedan je od retkih preostalih progresivnih svetskih lidera u Trampovoj eri, ocenuje AP.

On je prihvatio imigraciju u vreme kada SAD i druge zemlje zatvaraju svoja vrata, zalaže se za zaštitu životne sredine i očuvanje planete, a legalizovao je i kanabis.

Takođe je pregovarao o sporazumu o slobodnoj trgovini sa SAD i Meksikom usred pretnji američkog predsednika Donalda Trampa da će ga odbaciti.

Ipak, ugled mu je narušilo nekoliko skandala među kojima je onaj u kojem ga je nekadašnji glavni tužilac okrivio da je vršio pritisak da se zaustavi krivični gonjenje jedne kompanije iz Kvebeka

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More