Problemi zaposlenih i u Nemačkoj – „poklonjen“ prekovremeni rad

Foto: Pixabay, ilustracija
422

BERLIN – Građani Nemačke odradili su prošle godine više od 2,1 milijarde prekovremenih sati, a pola od toga nikad nije plaćeno, objavila je nemačka vlada, a prenosi DW na srpskom.

Na upit stranke Levice u Bundestagu nemačka vlada je objavila tačan broj od 2,127 milijardi prekovremenih sati koje su zaposleni u Nemačkoj ostvarili 2017. godine.

Na taj način je broj prekovremenih sati u poređenju sa 2016. porastao za čak jedanaest odsto. U proseku, svaki zaposleni je 2017. odradio 54 prekovremenih sati, od čega 27 besplatno.

Ovaj trend se i dalje nastavlja, jer su u prvoj polovini ove godine nemački zaposleni već odradili 1,1 milijardi sati prekovremeno.

Kako se navodi, ušteda za poslodavca na račun zaposlenih je ogromna.

Prošle godine su zaposleni poslodavcima „poklonili“ rada u vrednosti od 36 milijardi evra.

Džesika Tati iz stranke Levice od zakonodavca traži hitne mere.

„Ove brojke su skandalozne i pokazuju kako se poslodavci obogaćuju preko leđa zaposlenih“, kaže Tati.

I nemački savez sindikata (DGB) smatra skandaloznim činjenicu da pola prekovremenih sati nikada ne bude plaćeno.

„Broj prekovremenih je prošle godine premašio sve granice. Radi se o opasnosti po zdravlje radnika“, kaže predsednik DGB-a Rajne Hofmann za dnevnik Rajniše Post.

Podaci pokazuju da su najviše prekovremenih sati „nakupili“ radnici u uslužnim delatnostima, a najveći porast broja prekovremenih sati zabeležen je u zdravstvenom sektoru. Natprosečno mnogo prekovremenih sati ostvarili su i – državni službenici.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More