Naučnici zbunjeni – seizmički talasi protutnjali Zemljom, niko ih nije osetio (VIDEO)

Foto/Printscreen/You Tube
423

Neobični seizmički talasi koji su obišli svet 11. novembra, a koje niko nije osetio, zbunili su naučnike.

Talasi, koje “Nešnel džiografik” opisuje kao “misterioznu tutnjavu” koja je prešla preko sveta, prvo su se pojavili kod francuskog ostrva Majot, između Afrike i severnog Madagaskara.

Oni su pokrenuli lančanu reakciju i aktivirali senzore u Zambiji, Keniji i Etiopiji, da bi se protom proširili na Čile, Novi Zeland, Kanadu, pa sve do Havaja, skoro 18.000 kilometara dalje, piše “Nešnel džiografik”.

Zemljotresi proizvode seizmičke talase, koji se kreću ili po površini Zemlje, ili kroz nju. Naučnici i dalje raspravljaju o tome šta ih je izazvalo 11. novembra, a kao mogući uzroci spominju se nuklearna proba, podmornica ili vulkan, prenosi “Blic”.

“Nisam video ništa slično. Ipak ne mora da znači da je uzrok toliko čudan”, kaže Jeran Ekstrem, seizmolog sa Univerziteta Kolumbije.

Ostrvce Majot od maja pogodio je niz zemljotresa, od kojih je većina bila slaba, ali je onaj osmog maja najveći ikada zabeležen na tom ostrvu (magnitude 5,8).

Međutim, intenzitet zemljotresa bio je u opadanju kada su se pojavili čudni prstenovi oko ostrva.

Ekstrem, inače, stručnjak za neobične zemljotrese, kaže da je mnogo toga čudno u vezi s ovim fenomenom. Planeta je zvonila kao zvono, emitujući monotoni signal niske frekvencije.

“Nešnel džiografik” prenosi da je francuski geolozi sumnaju da u vodama Majota nastaje novi vulkan. Oni misle da je čudna čudna “zvonjava” možda izazvana kretanjem magme 50 kilometara od obale i ispod duboke vode.

Ekstrem veruje da je neuobičajeno jasan signal možda izazvalo bućkanje magme unutar komore, ili njeno potiskivanje kroz pukotinu neposredno ispod površine stena, prenosi news.com.au.

Žan-Pol Ampuero, seizmolog Univerziteta Azurne obale rekao je za “Nešnel džiografik” da su seizmički talasi kao “muzički instrument”, a da tonovi zavise od veličine istrumenta.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More