Svetska muzička senzacija iz Minhena stiže u Srbiju, sviraju 120 koncerata godišnje širom sveta!

Pixabay/congerdesign
186

Ako bi trebalo sastaviti listu imena savremenog evropskog džeza, izabranih po muzičkoj atraktivnosti i sviračkoj genijalnosti, ona bi sigurno dobrim delom uključivala i imena izvođača na festivalu u Kragujevcu.

U tri dana Festivala, od 24. do 26. oktobra, koji se održava jubilarni, dvadeseti put, na Velikoj sceni Knjaževsko-srpskog teatra u Kragujevcu nastupiće neki od trenutno najaktuelnijih muzičara evropske džez scene, koje podjednako voli i kritika i publika.

Festival otvara Big bend RTS, jedan od najstarijih evropskih orkestara ovog tipa, sa tradicijom dugom 70 godina.

Austrijski The Golden Fang trio u specifičnoj formaciji bas, saksofon i bubnjevi specijalno je formiran za ovu priliku od muzičara iz Shake Stew benda i prema rečima njegovih članova sprema se da publici ponudi jedinstvenu hipnotičku kombinaciju afrobita i džez gruva!

Duo Kaan i Džan iz Turske, klavir i kontrabas, predstavlja projekat „Bezvremeni”, jedan od najpopularnijih džez albuma u Evropi, za koji kritika kaže da sjaji poput Aladinove čarobne lampe među toliko drugih džez albuma.

Iz Italije dolazi bend Yellow Squeeds, na čelu sa uvek drugačijim Frančeskom Diodatijem, jednim od najboljih džez gitarista Italije, pa i Evrope. Retko koji bend okuplja tako tražene, izuzetne soliste i improvizatore bez premca, koji pak vole da sviraju zajedno i koji u svom nastupu „koncept benda” stavljaju ispred svega. Rezultat su hipnotišuće zvučne slike i genijalne kompozicije.

Ukrajinski, a srpski saksofonista, vanserijski muzikalni Maks Kočetov nastupa sa svojim Maks Kočetov kvartetom, dok će domaći bend Thrillseeking Polymers pokazati zašto po mišljenju poznavalaca džeza upravo njemu pripada visoko mesto u budućnosti domaće džez scene.

Festival zatvara DžezRauš big bend iz Minhena! To je big bend koji svoj džez zvuk kombinuje sa tehno i haus muzikom. Uz vrlo upečatljiv scenski nastup, bend krasi pre svega izuzetno sviračko umeće, zbog čega ga i sama kritika naziva fenomenom. Džezrauš Bigbend briše sve žanrovske granice i nudi publici vrhunski muzički doživljaj, a o popularnosti svedoči i podatak da sviraju preko 120 koncerata godišnje širom sveta.

Festivalu poznatom i kao IJFK, već po tradiciji su pružili podršku nemački Gete institut, Italijanski kulturni centar i Austrijski kulturni forum u Srbiji, a podržali su ga i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Skupština grada Kragujevca.

Dugo postojanje ovog festivala u brojkama izgleda ovako: za 20 godina održano je preko 120 koncerata, na kojima je nastupilo više od 400 izvođača iz 40 zemalja sveta. To je rezultat tihe upornosti i ljubavi prema džezu koje organizatori Festivala, ReKreativno dud, sa saradnicima, pokazuju iz godine u godinu, dovodeći u srce Šumadije velika svetska muzička imena, među kojima su neka, poput Anite Vardel i Tima Garlanda baš tu, na IJFK, prvi i jedini put nastupali u Srbiji

Izvor DW.COM
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More