Svetionik, koji godišnje poseti 250.000 ljudi, pretio da padne u more, stručnjaci izveli nešto neverovatno da ga spasu (FOTO)

(Henning Bagger/Ritzau Scanpix via AP)
84

Svetionik Rubjerg Knude u Danskoj premešten je posle 120 godina sa peščane dine na obali na severu zemlje uz pomoć platforme s točkovima, pošto je erozija tla pretila da ga sruši u more.

Svetionik težak 720 tona spasen je tako što je s platformom podignut na šine i premešten 70 metara dalje od mora.

(Henning Bagger/Ritzau Scanpix via AP)

Operacija koja je trajala nekoliko sati, planirana je 10 nedelja, a sprovedena je tako što su u bazu svetionika postavljene grede koje su zatim podignute na šine i pomerene od mora, preneo je sinoć BBC.

Zemljište oko svetionika biće popunjeno cementom.

Inženjeri koji su radili na projektu pretpostavljali su da je građevina teška do 1.000 tona, ali se ispostavilo da je ipak lakša i da ju je zbog toga lakše pomeriti.

(Hans Ravnr/Ritzau Scanpix via AP)

Rubjerg Knude je popularna turistička destinacija koja godišnje privuče oko 250.000 ljudi. Severno more je već “progutalo” liticu na kojoj je stajao svetionik, pa je građevina ostala na samo nekoliko metara od ivice i procenjeno je da će za koju godinu i ona završiti u moru.

Svetionik je u vreme kada je izgrađen stajao 200 metara od mora, ali je erozija tu razdaljinu smanjivala za dva metra godišnje.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More